Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Turismföretagare lär sig förverkliga sina idéer

Från 2013
Uppdaterad 23.05.2013 09:07.
Fötter med lackade naglar i vatten
Bild: Pekka Kauranen

Det finns många goda idéer bland turismföretagare i Vasaregionen, men för att de ska bli till verklighet behöver de ofta lite hjälp på traven. Nu ska företagare få gå en utbildning som ska leda till en färdig produkt.

Nina Waxlax
Bildtext Nina Waxlax.
Bild: YLE/Mira Myllyniemi

Utbildningen är främst riktad till företagare inom den så kallade wellbeing-turismen, det vill säga turism med fokus på välmående. Undervisnings- och kulturministeriet finansierar utbildningen, arrangör är Rastor Oy.

Wellbeing-turism ska produktifieras

Programmet är inte längre tillgängligt

- Vi har så fina saker här i Vasaregionen, men det är så få som känner till dem, säger Nina Waxlax som kommer att utbilda företagarna.
Waxlax tror att företagarna med den här utbildningen kan bygga upp sina servicepaket.
- På det viset tror vi att de här människorna som arbetar inom resebusiness lär sig att marknadsföra, sälja och utveckla sin produktion eller service på rätt sätt, säger hon.

Resultatet en färdig produkt

Utbildningen tar 1 år och 5 månader med start i september. Eftersom det är en lärovatalsexamen kostar det inget utöver en liten examensavgift. Det viktigaste är att alla ska ha ett färdigt produktpaket i slutet av utbildningen.

- Idén med det här är just det att alla ska ha sitt eget projekt. Den här specialyrkesexamen går under Undervisningsministeriet och man har vissa kriterier som man måste uppfylla och en sak är just det att de jobbar med en egen sak. Och man ska gå steg för steg så att man får det till ett sådant skede att den är färdig att nu kan jag föra den på marknaden.

Mera information om utbildningen ges på hotell Astor i Vasa torsdagen den 23 maj klockan 14 eller 16.

Se också: utbildningsprogrammets informationssida (rastor.fi)