Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Krisgrupp försöker rädda Hangös ekonomi

Från 2013
Uppdaterad 27.06.2014 11:02.
Text i vitt där det står Hangö Södern i Finland på fönsterruta.
Bild: Yle/Robin Lindberg

I Hangö försöker politikerna komma på hur staden i framtiden ska ha råd att betala för vård, skola och annan service som Hangöborna har rätt till.

Staden gick i fjol rejält på minus, över 4 miljoner euro, och det här året ser ut att gå lika dåligt. En orsak är nedläggningen av stålbruket i Koverhar och den höga arbetslösheten i hamn- och industristaden. I fjol blev skatteintäkterna 2 miljoner euro mindre än man räknat med och ingen ljusning syns i år.

Stadsstyrelsens ordförande i hangö, Jouko Kavander (SDP)
Bildtext SDP:s Jouko Kavander tror inte att personal i Hangö måste permitteras.
Bild: YLE/Helena Rosenblad

Hangö stads anställda informerades om läget tidigare i veckan. Nu försöker en krisgrupp bestående av politiker från alla partier i Hangöfullmäktige funderar på hur staden ska kunna bli av med minuset och i stället producera sin service för ungefär 4,5 miljoner euro mindre än i dag.

Personal permitteras troligen inte

Gruppens ordförande Jouko Kavander (SDP) berättar att Hangös utgifter är nio miljoner euro högre än medeltalet i Nyland. Målet är nu att spara in ungefär hälften av de här miljonerna på två till tre år, säger Kavander.

- Då går Hangö på plus.

Hän säger sig ändå vara nästan säker på att servicen kommer att försämras något. Kavander tror ändå inte att personalen måste permitteras eller sägs upp. Nyanställningar sätts däremot under lupp. En anställd som går i pension eller byter jobb ska till exempel inte automatiskt ersättas. Staden måste ändå se till att ha tillräcklig personal inom vården och i skolorna.

Krisgruppen har tid på sig till slutet av sommaren. Redan i juni ska fullmäktige ändå godkänna Hangö sparprogram, motsvarigheten till det paket som Raseborgsfullmäktige godkände i måndags.