Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Precolumbianska kulturer i Ekenäs

Från 2013
Uppdaterad 23.05.2013 09:00.
Bild: Joanna Lindén-Montes

Den mest omfattande utställningen någonsin i Finland om Mesoamerikas och Andernas precolumbianska kulturer öppnas fredagen den 24 maj i Ekenäs Museicentrum EKTA.

Museichef Dan Lindholm myser då han berättar om utställningen. Han tror att människor också utanför Västnyland hittar till utställningen.

- Ja, det tror jag. Det är en unik samling som vi ställer ut här nu. Man kan se den stora mångfalden och rikedomen som den här delen av världen också har, säger han.

Möjligheten att i så här stor omfattning ställa ut föremål som berättar om forna indiankulturer blev möjligt då Didrichsens konstmuseum renoveras.

- Vi tackade givetvis ja då vi fick den här möjligheten, säger Lindholm.

Amanuens Vesa Kiljo är fascinerad över den kulturella mångfald som finns i det sydamerikanska Peru-området och i Mexico-Guatemala området.

Radio Vega Västnyland

Programmet är inte längre tillgängligt

- Massor av fina byggnationer, fina keramikföremål, statyer och annat som är lika fint som i de stora kulturerna i gamla Världen, säger Kiljo.

Han konstaterar att vi i Europa har hämtat mycket från Sydamerika.

- Framförallt potatisen, tomat, chili, avokado och tobak, räknar han upp och säger att man inte just tänker på att många vardagliga saker kommer därifrån, säger Kiljo.

Peru förr och nu

Bildtext Joanna Lindén-Montes fotografier berättar om kulturarvet och dagens Peru.
Bild: Yle/ Bubi Asplund

På utställningen "Med blicken mot stjärnorna" finns flertalet bilder tagna av Jakostadsbördige Joanna Lindén-Montes. Hon är journalist, konstvetare och fotograf och jobbar som informatör för Finska Missionssällskapet.

Hon är gift med en peruan och har bott ett par år i Peru.

- Mina fotografier berättar om Peru idag och om kulturarvet i Peru. Här finns också bilder av dagens peruaner med inkapåbrå, berättar Lindén-Montes.

- Jag reste dit för att jag ville studera journalistik i ett utvecklingsland. Jag lärde mig mycket om hur en stat på väg uppåt handskas med media. Jag var också mycket fascinerad av kulturarvet där, vilket jag inte visste så mycket om, säger hon.

Utställningen pågår till och med 2.3.2014.