Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Nordsjötullen: "Varannan långtradarlast är en trafikfara"

Från 2013
Uppdaterad 23.05.2013 16:36.
Bildtext "Konkurrensen inom transportbranschen är stenhård", konstaterar tullinspektören Jyri Syrjänen (till höger).
Bild: Yle/Markus Ekholm

Många långtradare i utrikestrafik har brister som hotar trafiksäkerheten, men problemen gäller inte bara utländska fordon. På Tullen i Nordsjö hamn, Helsingfors, bedömer man att varannan långtradare på de finländska vägarna slarvar med att surra lasten och därför utgör en säkerhetsrisk.

Vid en razzia i Nordsjö hamn i mars kontrollerade tullen 15 långtradare som var lastade med farliga ämnen och en långtradare med styckegods. Av de kontrollerade 16 långtradarna stoppades 14 transporter på grund av brister i säkringen av lasten. Transporterna kom från Holland, Tyskland, Frankrike, Italien och Schweiz.

"Stort antal farliga långtradare"

Tullinspektör Jyri Syrjänen säger att det på våra vägar rör sig ett oroande stort antal farliga långtradare.

- Hälften eller lite mer än hälften av transporterna på våra vägar är inte säkrade eller bristfälligt säkrade, uppskattar han.

Det här är alltså en reell trafikfara?
- Det här är en verklig trafikfara, intygar Jyri Syrjänen. Själv håller han respektfullt avstånd till tunga transporter när han rör sig på landsvägarna.

Facket: "Alldeles för vanligt"

Jape Lovén är huvudförtroendeman för transportarbetarna i Nordsjö hamn och håller med om att dåligt säkrade laster är en säkerhetsrisk.

- Det värsta som jag har sett är enorma metallbalkar på tiotals ton som har legat osäkrade på ett par plankor, berättar han.

- Lastningar av det här slaget är alldeles för vanliga, säger Lovén som till yrket är stuvare.

Styckegods huller om buller

Under den eftermiddag som jag besöker Nordsjö hamn undersöker tullinspektörerna flera transporter med farliga ämnen. En transport som stoppas består i första hand av styckegods som ligger huller om buller då tullinspektörerna öppnar släpet.

- Det är tyvärr ganska vanligt att osäkrade laster kommer in via hamnen, säger ekipagets chaufför Annika Nevala som har kört långtradare i tolv år.

Speciellt transporter med styckegods är ofta i det här skicket. Annika Nevalas äldre kollega Hannu Eriksson håller med. Det här är vardag.

- Det är helt normalt då transporterna kommer från utlandet, säger han.

Irriterar det här?
- Naturligtvis, svarar Eriksson. Visst irriterar det när man får ta emot en last som inte är ordentligt säkrad, konstaterar långtradarchauffören Hannu Eriksson.

"Osäkrade transporter på vägarna främst inhemska"

Transportarbetarna vill sätta de dåligt säkrade lasterna på bland annat italienarnas och turkarnas konto, men så enkelt är det inte.

- De osäkrade laster som påträffas på våra landsvägar finns i första hand på inhemska långtradare, berättar Risto Maksimainen som är chef för Rörliga polisens trafikövervakningsgrupp.

- Förklaringen är att inrikestransporterna ofta är ganska korta och att chaufförerna tar medvetna risker, säger han.

Konkurrensen stenhård

Tullinspektören Jyri Syrjänen konstaterar att konkurrensen i branschen är stenhård.

- Allting kostar. Både inhemska och utländska företagare försöker skära i kostnaderna där de kan, säger Syrjänen.

Huvudförtroendemannen Jape Lovén säger att transportföretagarna inte ser med blida ögon på chaufförer som försinkar tid.

- Konkurrensen är så tuff att företagen inte gärna ser att chaufförerna köar en timme för att komma till tullen, säger Lovén. Det här är sådana saker där vi har otroligt mycket att bättra på, avslutar han.