Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

K-Supermarket i Lojo tvingas stänga

Från 2013
Uppdaterad 23.05.2013 14:32.
Annorlunda Valborgsmat väntar en del
Bildtext Kesko hade hoppats hålla öppet på Handelsgatan tills en K-Supermarketaffär kan öppna på Garvartorget.
Bild: YLE/ Linus Hoffman

Stor förlust för Kesko, som inte fick hyresavtalet på Handelsgatan förlängt.
Lojo centrum kommer att vara utan K-Supermarketaffär i åtminstone närmare två år.
Alla anställda har sagts upp i dag (23.5).

K-köpman Markku Laitala på K-Supermarket på Handelsgatan medger att det är en stor förlust för Kesko att vara utan mataffär i Lojo centrum i närmare två år. Han är lite förvånad över att hyresvärden Varma (den största arbetspensionsförsäkraren och privata placeraren i Finland, red.anm.), inte ville förlänga avtalet.

Stor besvikelse

Laitala hade räknat med att affären på Handelsgatan skulle kunna hålla öppet tills en K-Supermarketaffär kan öppna i köpcentrumet på Garvartorget, som enligt planerna ska öppna dörrarna till julhandeln 2015. Det här är en stor besvikelse, säger Laitala.

Alla anställda uppsagda

Markku Laitala driver K-Supermarketaffären i Lojo tillsammans med sin fru Carita. De har i dag sagt upp personalen, som förlorar jobbet då affären stänger.
I dag har affären åtta ordinarie arbetstagare. Dessutom har de inhoppare.

Markku Laitala vill ännu inte säga om han är intresserad av att fortsätta som köpman för Kesko på Garvartorget. Han kan heller inte säga om han blir erbjuden den möjligheten.

Enligt regiondirektör Timo Huurtola på Kesko lönar det sig inte att starta upp en livsmedelsaffär på annan adress i Lojo centrum för så kort tid som två år, med tanke på alla investeringar som då måste göras.

Visioner för Garvartorget i Lojo
Bildtext Så här ska köpcentrumet på Garvartorget se ut.
Bild: Bild: Arkkitehtitoimisto Innovarch OY

Detaljplan fastslås i september?

Om det går som planerat, kan detaljplaneändringen för köp- och servicecentrumet på Garvartorget klubbas i stadsfullmäktige i september. Det uppger stadens planläggningschef Leena Iso-Markku.
Därefter bör markköp göras och bygglov beviljas, innan köpcentrumet kan börja byggas.

Byggherren NCC Property Developments har tidigare uppskattat att det nya affärscentrumet kan öppna våren 2015. Men nu hoppas byggherren att man kan öppna dörrarna till julhandeln 2015.

I dag används området på Garvartorget i huvudsak för parkering.

I detaljplaneförslaget finns 15 000 våningskvadratmeter byggnadsrätt för affärs-, kontors- och servicelokaler. Enligt planerna ska det byggas mer än 300 parkeringsplatser på köpcentrumets tak.