Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

"Mode-Helsingfors hottare än någonsin"

Från 2013
Uppdaterad 24.05.2013 16:19.
Bildtext Sofia Järnefelt

Tungviktarna från den internationella modepressen är just nu samlade i Helsingfors, hitkallade till ett evenemang vid namn Pre Helsinki, där stadens modescen ska bankas in i modevärldens medvetande. Bland annat av Sofia Järnefelt, designer hos Marimekko.

Det spelar ingen roll hur häftiga kreationer de finländska modehusen rullar fram om ingen ens hör om dem. Pre Helsinki-evenemanget samlar därför modepressens tungviktare till Helsingfors för att slå på stora trumman om Finlands förträfflighet.

Morgonöppet: Sofia Järnefelt om Pre Helsinki / Mö

Programmet är inte längre tillgängligt

Bakom evenemanget som ordnas för första gången står bl.a. Marimekko och Konst- och designhögskolan i Helsingfors i samarbete med utrikesministeriet. Sofia Järnefelt, designer på Marimekko, säger att alla de tunga internationella modetidningarna är i stan just nu.

- Vi har reportrar här från China Vogue, Vogue Italia, Dazed & Confused Magazine, V Magazine från Tyskland, Interview Magazine...

Helsingfors, det nya Antwerpen

Det officiella temat bakom Pre Helsinki är "Modets gränser", men Järnefelt gör ingen hemlighet av att syftet är att sälja Helsingfors som modestad, först och främst.

- Nå naturligtvis, jo! Vi vill ju ha uppmärksamhet. Och just nu talas det mycket i Europa att "the smart money is on Helsinki". Det sägs om Helsingfors att det är ”nästa Antwerpen”.

Antwerpen blev på 80-talet känt som en väldigt avantgardistisk modescen och är fortfarande en av de viktigaste modestäderna i Europa. Alla de tunga namnen som vi har här nu skulle inte ha kommit om de inte på riktigt hade varit intresserade av Helsingfors, säger Järnefelt.

Och eftersom Helsingfors nu tycks vara en av innestäderna bland modefolket så skulle det vara så dags att slå mynt på det hela, menar Järnefelt. Upprepa samma fenomen som spelhusen med Rovio i spetsen har gjort för sin bransch. Det är också ett mål med Pre Helsinki, att attrahera investerare som är villiga att skjuta till riskkapital åt unga, hungriga designers och små modehus i startgroparna. Hittills har de fått klara sig bäst de kan, men det skulle löna sig att satsa på dem, säger Järnefelt.

- Se på Sverige. Också där började man smått, men samhället ställde sig bakom modehusen och i dag står branschen för största delen av Sveriges export!

Pre Helsinki på webben