Hoppa till huvudinnehåll

Stafettkarnevalen

"Det känns fantastiskt"

Från 2013
Uppdaterad 25.05.2013 10:27.
Bildtext Det vinnande laget: Tobias Holmberg, David Vähäkangas, Emil Lönnkvist, Oskar Hammarström och Jonas Klingenberg (tränare).

Smedsby-Böle från Korsholm vann pojkarnas gatustafett för grundskolorna. - Det känns fantastiskt, säger alla fyra löpare från det vinnande laget med en mun.

Gatustafetten är en prestigefylld gren i Stafettkarnevalen. Att vinna är stort. I fjol tog Smedsby-Böle en andraplats i gatustafetten men i år blev det guld.

- Det känns jättebra att vinna. Vi har peppat varandra inför det här, säger Oskar Hammarström från det vinnande laget, Smedsby-Böle från Korsholm.

Bildtext Emil Lönnkvist och Tobias Holmberg från Smedsby-Böle.

Förutom Oskar Hammarström bestod det vinnande laget av Tobias Holmberg, Emil Lönnkvist och David Vähäkangas.

- Nu ska vi fira med pizzaslice! Vi hade bestämt redan innan att om vi vinner ska vi äta pizza, säger Emil Lönnkvist.

De fyra killarna går på sexan i Smedsby-Böle. De har tränat mycket inför loppet.

- Vi har haft skilda stafettkarnevalsträningar inför tävlingen, men vi har också tränat mycket på fritiden också, säger Emil Lönnkvist.

Gatustafetten.
Bildtext Smedsby-Böle växlar i gatustafetten.

Hur känns det då medan loppet pågår?

- Under loppet tänker man på sig själv och bara springer, säger Tobias Holmberg.

Killarna har flera lopp kvar under Stafettkarnevalen. Samtliga ska vara med i grässtafetten på lördagen och tre av dem ska också springa semifinal i 5x80 meter.

Lagets tränare, gymnastiklärare Jonas Klingenberg, är stolt.

- Det känns helt fantastiskt. Det här är stort för alla, för pojkarna själva men också för vår skola. Det blir ett minne för livet för pojkarna, säger Jonas Klingenberg.

Vad ska man ha för strategi för att vinna gatustafetten?

- Vi hade inte någon speciell strategi men vi har tränat på växlingar och gått igenom taktiken för hur de ska springa på banan. Men de har gjort allt själv, de har tränat så otroligt duktigt på sin fritid. Det är jätteroligt att träna de här pojkarna, säger han.

Lagen väljs delvis ut på basen av löparnas tider.

- Vi har ett lag som väljs ut på tid. Men vi vill också att karnevalen ska vara till för alla så därför får alla som går på sexan vara med och springa, oberoende tid. Vi hade två lag i gatustafetten i år och det andra laget gjorde också otroligt väl i från sig, säger Jonas Klingenberg.

Pojkarnas gatustafett för grundskolorna springs delvis inne på stadion, men fortsätter sedan ut i Djurgårdens terräng i Helsingfors. Sträckorna är 840+850+820+640 meter.

Stafettkarnevalen i bilder

Läs också:
Liveblogg från Stafettkarnevalen
Mattliden vann hejarklackstävlingen