Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Demonstration mot genmodifierad mat

Från 2013
Uppdaterad 26.05.2013 12:19.
Demonstration mot genmanipulerad mat i Vasa.
Bildtext Demonstration mot genmodifierad mat i Vasa.
Bild: YLE/Anna Ruda

Människor i tiotals länder har demonstrerat mot det multinationella jordbruksföretaget Monsanto. Också i Vasa marscherades det. Demonstranterna ville uppmärksamma risker med genmodifierad mat och med bekämpningsmedel.

Demonstranterna ville med marschen skapa medvetande hos konsumenterna om genmodifierad mat och bekämpningsmedel som kan vara farliga både för miljön och för människor, säger Maria Ehrnström-Fuentes, en av de ungefär 100 demonstranterna i Vasa.

Marsch mot genmodifierad mat

Programmet är inte längre tillgängligt
Demonstrationen mot genmanipulerad mat i Vasa.
Bild: YLE/Anna Ruda

Maria Ehrnström-Fuentes tror att många konsumenter inte vet vad Monsanto är.
- Jag tror inte att speciellt många är medvetna om att det finns väldigt stora aktörer som kör en ganska aktiv politik för att kontrollera världens matproduktion, säger Ehrnström-Fuentes.
Monsanto har patent på flera frösorter och bekämpningsmedel. Ehrnström-Fuentes säger att de också demonstrerar för att de vill kunna påverka sin egen mat.
- Här i Finland diskuteras det nu att man ska börja tillåta mer genmanipulerad soja i djurfoder, säger Ehrnström-Fuentes.

Ett hundratal demonstranter samlades vid torget i Vasa på lördagseftermiddagen. En av demonstranterna var ekobonden Mats Holmqvist från Karleby.
- Som ekobonde vet jag att naturen under miljontals år har gjort att systemet är i balans och att på några decennier ta fram produkter som ska konkurrera med naturens planering tror jag inte på, säger Holmqvist.

Resistent ogräs

Holmqvist nämner som ett exempel att Monsanto håller på att ta fram ogräs som är resistenta mot bekämpningsmedel. Holmqvist säger att han koppas att demonstrationen kan väcka intresse.
- Det är oerhört viktigt att både konsumenter och producenter tar tag i det här, säger Holmqvist.

Monsanto är kontroversiellt på grund av dess utveckling och marknadsföring av genmodifierade grödor som både kan ätas av djur och människor. Dessutom har Monsanto stränga regler för de jordbrukare som använder deras utsäde. Enligt Maria Ehrnström-Fuentes finns det genmodifierad mat också på butikshyllorna hos oss.
- Till exempel broiler och nötkött här hos oss har uppfötts på genmanipulerad soja, säger Ehrnström-Fuentes.

Ehrnström-Fuentes säger att hon själv oftast köper ekologiskt- och närproducerad mat.