Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Afrikanska unionen står inför nya utmaningar

Från 2013
Uppdaterad 25.05.2013 21:40.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Militant våld sprids i Afrika - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

De afrikanska ländernas ledare har i dag firat 50 år av samarbete. De 54 stats- och regeringscheferna i Afrikanska unionen AU samlades i Etiopiens huvudstad Addis Abeba.

Organisationen har hjälpt många länder att slita sig loss från forna kolonialmakter och har nu nya utmaningar, bland annat att lugna ner konflikter i Afrika.

Fattigdom och islamisthot måste bekämpas

Samtidigt fortsätter AU att ha en viktig roll i att förbättra det ekonomiska och politiska samarbetet i Afrika. Fortfarande lever invånarna i många länder i stor fattigdom.

Samtidigt har hotet från islamisterna ökat.

- Huvudansvaret för nuvarande och kommande generationer av afrikaner är att skapa en kontinent utan fattigdom och konflikt, och ett Afrika vars invånare kan njuta av medelklassinkomster, sade Etiopiens premiärminister Hailemariam Desalegn i sitt öppningstal.

I festligheterna deltar bland andra FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon och USA.s utrikesminister John Kerry.

Afrikanska unionen grundades 1963 av en handfull afrikanska stater och kallades då Organisationen för afrikansk enhet, OAU. Dess främsta mål var att motarbeta apartheidsystemet i Sydafrika och kolonialismen i Afrika.

I dag är det bara Marocko som inte är medlem i AU. Landet valde att lämna företrädaren OAU efter att det 1976 ockuperade Västsahara som många andra medlemsstater stödde.

Västsahara är den enda medlemmen i unionen som inte är en självständig stat.