Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Knivhuggna soldatens tillstånd är stabilt

Från 2013
Uppdaterad 26.05.2013 13:17.
Eiffeltornet i Paris
Bild: IAN LANGSDON / EPA

Frankrikes president François Hollande anser inte att det "ännu i det här skedet" finns ett samband mellan att en patrullerande soldat knivhöggs i går i Paris och att en civilklädd soldat mördades i London i onsdags.

Den franska inrikesministern Manuel Valls däremot säger att "den plötsliga våldsamheten i attackerna" får dem att påminna om varandra.

- Det finns element, det plötsliga våldet i attacken, som kan få en att tänka att dådet kan jämföras med det som hände i London, sa Valls.

Frankrikes försvarsminister Jean-Yves Le Drian däremot sa att den franska soldaten var ett mål just för att han var soldat.

- Vi för en skoningslös kamp mot terrorism och alla dåd som hotar vår säkerhet, sa han efter att ha besökt den skadade soldaten på sjukhus.

Den uniformsklädda soldaten knivhöggs i halsen när han inom ramen för Frankrikes antiterroristprogram patrullerade i affärsområdet La Défense i Paris. Soldaten skadades allvarligt, men hans tillstånd uppges vara stabilt.

Förövaren var okänd för offret och flydde från platsen. I London valde de två misstänkta gärningsmännen att stanna kvar och förklara att de ville hämnas för det våld som riktas mot muslimer.

Attacken i Paris väcker farhågor om att västerländska soldater allt mer börjar utsättas för angrepp på hemmaplan.