Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kyypakkaus effekt och namn får skarp kritik

Från 2013
Uppdaterad 26.05.2013 21:10.
ormtabletter
Bildtext Receptfria kortisonmediciner fås på apoteket men myndigheter och läkare är skeptiska till effekten mot ormbett.
Bild: Yle

Många verkar vara omedvetna om hur allvarligt det ibland kan vara om man blir ormbiten och att receptfria kortisonmediciner inte nödvändigtvis hjälper. Ett exempel på det här är Charlotta af Hällström, vars son blev biten av en huggorm för några år sedan på en holme i Pernå. Han var då 6 år gammal.

- Vi tog det väldigt lätt för vi trodde ju att det inte var så farligt, säger af Hällström.

Hon tillägger att sonen fick kortisonmedicinen Kyypakkaus direkt efter att ormen högg honom strax ovanför akillessenan.

- Jag trodde ju det var det som skulle vara lösningen. Att om får man Kyypakkaus så är det inte farligt, det var min upplevelse.

af Hällströms man förde ändå för säkerhets skull sonen till sjukhus. Under den långa resan dit så insåg hon att läget för sonen var värre än väntat.

- Han tappade medvetandet och började kräkas häftigt i stora mängder. Min man körde på motorvägen och säkert andra vägar också precis allt vad bilen höll. Och sonen var blå på halva kroppen; från fötterna upp till armhålan.

Pojken var sedan två dagar på intensiven och sammanlagt åtta dagar på sjukhus. Då han blev utskriven satt han ännu ett par dagar i rullstol innan han repade sig helt och hållet.

Dämpar inflammationer

Kortisonmediciner används för att dämpa inflammationer, påpekar barnläkare Erik Quist vid läkarstationen Pikkujätti i Esbo.

- Men de doser som används i de här förpackningarna och som man kan använda via munnen räcker inte. Det har visat sig i studier att tabletternas effekt inte är tillräcklig. Medicinen dämpar inte den här typens inflammationer som ett ormbett åstadkommer.

Quist tillägger att kortison däremot kan vara till stor hjälp i samband med allergiska reaktioner som uppkommer exempelvis vid getingstick eller pollenallergi.

Myndighet: inte att rekommendera

Överläkare Karri Penttilä på läkemedelsmyndigheten Fimea säger att de kortisonpreparat som man får receptfritt på apoteket inte är att rekommendera som effektiv första hjälp vid ormbett.

Myndigheten planerar nu att ge bättre direktiv till de företag som tillverkar sådana här mediciner.

- Läget är oroväckande och budskapet till konsumenterna måste säkert förbättras, kommenterar Penttilä.

Jarmo Seppälä som är marknadsföringschef på Kyypakkaus-tillverkaren Orion anser ändå inte att de har varit otydliga.

- Det står på läkemedlet att man alltid bör uppsöka läkare i samband med ormbett, påpekar Seppälä.

Han lovar ändå att Orion kommer att bli ännu tydligare med det här i sin marknadsföring redan i sommar.

- Förväntningarna på produkten ska stämma överens med verkligheten, försäkrar han.

Dåligt namn?

Namnet Kyypakkaus - fritt översatt "huggormsförpackning" - är också missvisande och borde ändras. Det anser både läkemedelsmyndigheten Fimea och af Hällström vars son blev ormbiten. Orion håller inte med och tänker inte byta namn på produkten.

- Det är lättare för konsumenterna att förstå det nuvarande namnet än namnet på till exempel ett aktivt ämne. Enligt mig gör vi konsumenterna en tjänst genom att bibehålla namnet.

Trots flera tilläggsfrågor ger Seppälä inte ett mer specifikt svar än att Kyypakkaus är ett namn som konsumenterna har lätt att förstå – lättare än till exempel namnet på det aktiva ämnet i medicinen.

- Men Kyypakkaus tas ju inte bara i samband med ormbett, utan också till exempel vid pollenallergi och getingsting. Varför måste produkten heta just Kyypakkaus när myndigheter och läkare anser att den inte är så effektiv mot ormbett?

- På 80-talet försökte man göra det så lätt som möjligt för konsumenterna att förstå vilken slags produkt det handlar om. Då var det ännu ovanligt att receptfria läkemedel namngavs enligt deras aktiva ämne.

af Hällström är inte nöjd med det här.

- Jag tycker det är jättekonstigt att det nuvarande namnet är tillåtet. Jag tycker att det skapar farliga situationer. Föräldrar invaggas i en falsk säkerhet, att det är helt okej, vi klarar oss med Kyypakkaus – när det enda som hjälper vad jag nu kan förstå är gummistövlar, och att snabbt ta sig till vård om man blir biten.

Se också: Fakta om ormbett