Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Rödsö skola kan vara mögeldrabbad

Från 2013
Eva-Lotte Myrskog
Bildtext Eva-Lotte Myrskog är rektor i Rödsö skola
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

På måndag kväll träffas lärare och föräldrar på Rödsö skola i Karleby för att diskutera nästa läsår. Det finns misstankar om att skolan har drabbats av fukt- och mögelproblem. Provtagningar i sommar ska visa om skolan måste utrymmas eller inte.

Programmet är inte längre tillgängligt

- Framtiden känns lite oviss just nu. Vi har haft problem med inomhusluften i vinter och eleverna har symptom som visar att det inte är som det ska, säger rektor Eva-Lotte Myrskog.

En lärare har så allvarliga symptom att det blir förflyttning till en annan skola i höst. Vad som händer med eleverna och resten av personalen är oklart. I sommar ska huset undersökas närmare och efter det vet man mer. Svenska skoldirektören Per-Olof Nyström utgår från att eleverna kan återvända till skolan i höst.

Bildtext Ventilationen är nygammal
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Beroende på hur stort renoveringsbehovet är kan det hända att eleverna tvingas flytta ut en period. Myrskog betonar att skolan måste få finnas kvar även om det blir en dyr renovering. Hennes värsta farhåga är att politikerna hellre vill stänga skolan än att satsa på en omfattande renovering.

Skolan är en av Karlebys minsta och har inte ens 40 elever nästa läsår. Men skoldirektören utgår från att staden kommer att satsa de pengar som behövs.
- Skolan har 38 elever i höst, jag utgår från att skolan finns kvar, säger Per-Olof Nyström

Ventilationsrör från mögeldrabbad skola

Karleby stad har de senaste åren stängt två lågstadieskolor och dessutom ett högstadium och daghem på grund av problem med inomhusluften. En av de drabbade skolornas ventilationssystem flyttades för ett år sedan till Rödsö skola, och rektorn Eva-Lotte Myrskog undrar om det kan ha bidragit till problemen.

Programmet är inte längre tillgängligt
Inget fel på ventilationen i Rödsö skola - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

- Förra sommaren lyfte de in gamla ventilationsmaskiner i vår skola och efter det har problemen tilltagit. Det väcker stor rädsla, säger Myrskog.

- När jag hörde varifrån ventilationsapparaterna kom tänkte jag att det var olyckligt. Men jag litar på experterna då de säger att de har tvättats på rätt sätt. Maskinerna har inget att göra med eventuella problem med inomhusluften, säger svenska skoldirektören Per-Olof Nyström.