Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Allt mer populärt att odla nyttoväxter

Från 2013
Uppdaterad 27.05.2013 07:11.
Programmet är inte längre tillgängligt

Sommaren står inför dörren och allt fler har fått upp ögonen för att odla sin egen mat.

Yrkesakademin satsar på närproducerat

Programmet är inte längre tillgängligt

Att det har blivit trendigt att odla sin egen mat och därmed veta precis vad du stoppar i dig kan vara en följd av den senaste tidens matskandaler. Det tror teamledare Owe Salmela på trädgårdsmästarutbildningen vid Yrkesakademin i Österbotten (YA).

Owe Salmela
Bildtext Owe Salmela
Bild: YLE/Sofi Nordmyr

På YA försöker de nu hänga med i trenden.
- Tidigare år har vi haft självplock i jordgubbslandet men i år ska vi ha det samma med också grönsaker. I vår trädgårdsbutik ska vi också sälja närproducerat kött, mjöl, ägg och honung, säger Salmela.

Pentti Sainio på Sainios Plantskola i Helsingby, Korsholm har också märkt att de så kallade nyttoväxterna säljer riktigt bra. På grund av värmeböljan som rådit i Vasaregionen i en vecka har de dessutom sålt slut på vissa växter redan.
- Det går att ta in mer till lager men vi har inte tidigare sålt slut på nyttoväxter så här tidigt på året, säger Sainio.

Nyttoväxter trendar

Programmet är inte längre tillgängligt

I dagens läge behöver du inte längre ha en trädgård till ditt förfogande utan det räcker med en kruka på balkongen.
- Det har blivit otroligt trendigt att odla på balkongen. Vi ser också i till exempel Helsingfors där de använder höghustaken för att odla grönsaker, säger Pentti Sainio.

Är det lätt att odla på balkongen?
- Ja det är det. Eller det beror på vilket väderstreck balkongen vetter mot, men det är inga svåra saker.

En annan trend är att nyttoväxterna ska passa in i trädgården och att de ska vara estetiska och dekorativa.