Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Katainens tankar prisas av invandringskritiska svenskar

Från 2013
Uppdaterad 27.05.2013 10:36.
Bild: Lehtikuva

Svenska Yles webbartikel som refererar statsminister Jyrki Katainens tankar under Statsministerns frågetimme i söndags har hittills delats 69 gånger på Twitter och över 2 300 gånger på Facebook.

Under frågetimmen i Yles Radio Suomi sa Katainen bland annat att han har kommit fram till att antalet asylsökande måste hållas under kontroll. Katainen kommenterade de upplopp som har förekommit i flera Stockholms förorter under den senaste tiden.

Via Twitter har artikeln spridits främst av rikssvenskar. Aldrig tidigare har en artikel på Svenska Yles sidor fått lika stor spridning i Sverige.

Bland dem som har delat artikeln på Twitter finns flera sympatisörer till Sverigedemokrater som ställer sig mycket kritiskt till Sveriges invandringspolitik. Också en del aktiva Sverigedemokrater har delat den.

En av Sverigedemokraterna som delat artikeln är Erik Almqvist. Almqvist är en omdiskuterad före detta riksdagsledamot. Han tvingades gå från Sveriges riksdag efter att han hade hamnat in i bråk med främlingsfientliga förtecken.

Artikeln har delats av åtminstone en svensk organisation som på basis av informationen på dess nätsida verkar representera ytterhögern.

Kommentarer från Sverige

Många svenskar har också kommenterat artikeln direkt på Svenska Yles webbplats.

I många kommentarer hoppas man på att politiker i Sverige skulle ta lärdom från Finland och bedriva en mer restriktiv invandrarpolitik.

Flera som kommenterat artikeln anser att invandringspolitiken i Sverige har misslyckats. Man anser också att det är tabu att kritisera invandringspolitiken i Sverige.

Bland kommentarerna finns också motsatta åsikter. En del skriver att de som anser att upploppen i Stockholm borde leda till åtstramningar i invandrings- och flyktingpolitiken drar förhastade slutsatser.

Diskussion om artikeln