Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Japansk toppolitiker ber USA om ursäkt för sexkommentarer

Från 2013

En frispråkig japansk politiker har sett sig tvungen att be om ursäkt för att han hoppades att de amerikanska trupperna i landet skulle främja sexindustrin för att minska antalet våldtäkter.

Borgmästaren i Osaka, Tōru Hashimoto, säger att hans uttalande för två veckor sen berodde på oro över det stora antal sexuella övergrepp som amerikanska soldater utsätter civila i Okinawa för. Många amerikanska soldater är stationerade på ön.

- Jag förstår att min kommentar kan ha tolkats som en förolämpning mot de amerikanska trupperna och det amerikanska folket och därför var olämplig, sade Hashimoto.

Däremot bad Hashimoto inte om ursäkt för att han vid samma tillfälle också sade att det var nödvändigt för disciplinens skull att Japan under andra världskriget tvingade främst sydkoreanska och kinesiska kvinnor att jobba vid frontbordeller. I stället hävdar han nu att han missförstods. Han anser att praxisen var oförlåtlig och bröt mot de mänskliga rättigheterna.

Hashimotos kommentarer har väckt bestörtning i USA och Japans grannländer. Osakaborgmästaren är också den ena ledaren av två i det nya nationalistpartiet i Japan.