Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Österbotten syns då Umeå blir kulturhuvudstad

Från 2013
Uppdaterad 28.05.2013 09:18.
Programboken för alla evenemang under Umeå2014.
Bildtext Programboken för alla evenemang under Umeå2014
Bild: Yle/Kati Enkvist

Österbottniska kulturaktörer uppmuntras att göra sig mera synliga i och med att Umeå är Europas kulturhuvudstad 2014. Bland annat blir projektsamarbete aktuellt mellan Vasa och Umeå.

- Ett projektsamarbete mellan vänorterna är en utställning som baserar sig på ett konstläger vid konstverkstaden Malakta. Utställningen kommer att visas på Kuntsi museum för modern konst och på Västerbottens museum i Umeå, säger Pamela Andersson, amanuens på Kuntsi.

Programmet är inte längre tillgängligt

Även projektet Selling kommer att synas i kulturhuvudstaden Umeå. Selling är ett utvecklingsprojekt för kulturentreprenörskap inom Kvarkenområdet.

- Vårt jobb är att låta enskilda kulturella aktörer komma fram. Vi kan ge PR, synlighet och stolthet för vår region, säger projektledare Linda Blomqvist

Ära att få bli kulturhuvudstad

2014 tilldelas Umeå titeln Kulturhuvudstad. Året delas in i åtta årstider enligt den samiska kalendern. I skrivande stund finns det 258 inplanerade projekt men flera kan det bli. Speciellt om österbottningarna också deltar.

Stina Lindholm och Cathrin Alenskär från Umeå kommun besökte Vasa för att presentera Umeå2014.
Bildtext Stina Lindholm och Cathrin Alenskär från Umeå
Bild: Yle/Kati Enkvist

- Det kommer att ordnas festivaler och konserter. Vi kommer också att kunna se en utomhusopera med jättar. Figurerna är 8 meter långa och kommer att gå igenom staden, säger Stina Lindholm, finansieringschef för Umeå kulturhuvudstad 2014.

Det är många pusselbitar som ska falla på plats när en stad blir skyltfönstret mot hela Europa.

- Hela regionen kraftsamlar för att få allt klart. Bland annat investeringar och byggnationer ska vara i ordning. Vi måste också hålla i minnet att turismen ökar med 11-14 procent under huvudstadsåret. Strålkastarljuset rikas mot oss och det ger massor med möjligheter. Bland annat att börja se kultur som ett hjälpmedel i vardagen, säger Lindholm.

Mera information om Umeå som kulturhuvudstad hittar man på adressen: www.umea2014.se