Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finländskt guld allt mer intressant

Från 2013
Uppdaterad 28.05.2013 21:19.
Programmet är inte längre tillgängligt

Det utländska intresset för finländska mineraler har länge dominerat gruvbranschen i Finland. Nu rankas Finland högst i en internationell jämförelse av världens gruvländer, vilket kan öka intresset ytterligare. Men fast de flesta projekt är i utländsk ägo, gynnar de också Finland nationalekonomiskt.

Finland har på kort tid blivit Europas största guldproducent, vilket har riktat de internationella blickarna mot de ännu outforskade fyndigheterna som finns i Finland.

I dag verkar 52 gruvor i Finland, av vilka nio är guldgruvor. Sammanlagt producerar de kring nio ton guld per år, vilket med dagens guldpris inbringar över 300 miljoner euro årligen.

Kritik har riktats mot att stor del av bolagen är utländska, men både politiker och bolagsrepresentanter vidhåller att verksamheten genererar nytta även i Finland.

- 30 procent av aktiekapitalet är finländskt, 60 är svenskt. 95-98 procent av våra anställda finns i Finland och 95 procent av alla pengar som gruvan generar stannar i landet, säger Markus Ekberg, som är vd vid Endomines som driver en guldgruva i Ilomants i östra Finland.

Miljöfrågor betonas

Regeringen uppmuntrar till en större finländsk aktivitet inom gruvsektorn och den nya gruvlagen kom till bland annat för att effektivera ansökningsprocesserna - men också betona miljöaspekterna i verksamheten. Resultatet är på det stora hela gott, tycker man inom Endomines.

- Politikerna stöder gruvdriften, men efter incidenter vid någon enstaka gruva går myndigheterna på tå. Allt ska skötas punkt och pricka. Vi har inget emot det, men det gör att allt går väldigt långsamt, säger Jaakko Liikanen, som är teknisk chef för Endomines.

Gällande miljöfrågorna betonar Markus Ekberg att varje gruva skiljer sig på så många plan att det är svårt att jämföra olika bolags verksamhet. Endomines har ändå gått in för att agera ambassadörer för hållbar gruvdrift och verkar nu inom olika projekt för grön gruvdrift. Hittills har allt gått enligt planen miljömässigt.

- Alla miljöprover analyseras av oberoende, utomstående myndigheter, och hittills har vi hållit oss klart under alla gränsvärden, säger Anne Simanainen som är Endomines miljöingenjör på Pampalogruvan.

Inhemska pengar saknas

Jaakko Liikanen har själv både gjort upptäckter och handlat med inmutade prospekteringsområden i flera decennier. Det finländska bolagens knappa finansiering har länge bromsat utvecklingen inom branschen, säger han.

- Det finns mycket intresse, men det har varit så svårt att få riskkapital. Lika var det med Endomines. Vi var tvungna att söka finansiering från Sverige där man har längre erfarenhet av gruvindustrin. Men det kommer att ändra. Och jag tror att det kommer att hittas två eller tre nya fyndigheter i världsklass vilket kan göra Finland till ett riktigt gruvland inom tio år, säger han.