Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Frankrike utreder: kemiska vapen i Syrien?

Från 2013
Bildtext En ung flicka i sitt hem i Saif al Dawla-distriktet.
Bild: EPA/STR

Frankrike undersöker om det finns spår av kemiska vapen i de prover som franska journalister har hämtat från Syrien. Enligt en anonym tjänsteman har tidningen Le Mondes journalister smugglat ut prover från Syrien.

Exakt hurudana prover det handlar om sägs inte. Samma tjänsteman avslöjade också att man i andra prover som nyligen har testats hade hittat tecken på att nervgaser har används i striderna i Syrien.

Le Monde skriver att den syriska armén i april använde kemiska vapen mot rebellerna i utkanterna av huvudstaden Damaskus. Bland annat fick en av tidningens fotografer syn- och andningsproblem i fyra dagar efter en attack den 13 april.

Bägge parter i Syrien har anklagat varandra för att använda kemiska vapen. Le Monde har publicerat en video där rebeller vårdas för allvarliga symptom som tyder på kemiska vapen.

USA överväger att blanda sig i striderna om någondera parten tar i bruk kemiska vapen i Syrien. FN-utredare har i veckor varit redo att åka till Syrien, men diplomatiskt gnabb och oro för säkerhetsgarantier har uppskjutit deras resa.

Resultat från proverna väntas inom några dagar.

Diskussion om artikeln