Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Bettina Sågbom mordhotad

Från 2013
Uppdaterad 28.05.2013 21:03.
Bildtext Bettina Sågbom.
Bild: YLE/ Sam Stäuber

Värden för den flerspråkiga talkshowen Bettina i Yle Fem, Bettina Sågbom, blev överraskad när hon läste sin e-post efter gårdagens talkshow.

I ett meddelande hotades både Sågbom själv och hennes familj. Det stod bl.a. att någon av Sågboms familjemedlemmar skulle elimineras så att blodet flyger ända till Sverige om inte hon bjuder in en gäst från styrelsen i organisationen Suomalaisuuden liitto till sitt program. Det stod dessutom att hon själv skulle dö på samma blodiga vis om hon berättar om meddelandet.

Bettina Sågbom berättar att hon först skrattade åt meddelandet.

- När jag öppnade meddelandet tänkte jag först bara att aha, en galning igen. Jag blir ibland kontaktad av personer som skriver förvirrade meddelanden. Men det här meddelandet verkade inte förvirrat. Det var redigt skrivet. Det handlar nog om någon som har en agenda, säger Sågbom och hänvisar till den pågående språkdebatten och till kampanjen där man samlar in namn mot obligatorisk svenska i finskspråkiga skolor.

- Meddelandet kommer från en signerad e-post-adress. Det ser jag för att avsändaren har samma namn som en känd svensk statsvetare, berättar Sågbom.

Hennes första reaktion var att låta bli att berätta om meddelandet, eftersom hennes tolkning var att de som skickade meddelandet är ute efter uppmärksamhet. Men när hon visade meddelandet för sin man blev han arg.

- När vi pratade med min man menade han att man absolut inte kan acceptera att någon skriver sådana saker. Jag började fundera på hans ord. Det här kanske återspeglar debattklimatet. Om någon säger något man inte gillar så kan man bara snabbt skriva några ord, trycka på sänd- knappen och skicka iväg vad som helst i ett textmeddelande eller ett e-postmeddelande, säger Sågbom.

Sågbom berättade om hotelsen på den sociala nätforumet Twitter sent i går kväll och i Bettina-chatten som då pågick som bäst.

Sågbom har inte gjort en anmälan om meddelandet till polisen. Dataavdelningen vid Yle ska granska meddelandet.

Också andra kändisar hotades

Bettina Sågbom var inte den enda kändisen som blev mordhotad i går. Paula Salovaara som är redaktionschef vid Helsingin Sanomat lade också ut ett meddelande på Twitter där hon berättade om att hon hade blivit mordhotad. Också i Salovaaras fall gällde hotet språkfrågor.

- Jag fick nyss ett e- postmeddelande, där det stod att jag dör om jag fortsätter att försvara svenskans ställning, skrev Salovaara i sitt Twitter-meddelande.

Läs också: Dags att sluta tiga om näthatet

Diskussion om artikeln