Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Stadsdirektörerna måste betala tillbaka lönepåslaget

Från 2013
Uppdaterad 28.05.2013 12:44.
Helsingfors stadsdirektör Jussi Pajunen
Bildtext Nu måste Jussi Pajunen betala tillbaka sitt lönepåslag på sex procent.

I den nuvarande stadsstyrelsen finns inte tillräcklig politisk vilja för att höja stadsdirektörernas löner. Det här uppger stadsstyrelsens ordförande Tatu Rauhamäki (Saml). Det redan utbetalade lönepåslaget måste nu betalas tillbaka.

- Jag har diskuterat frågan med de olika politiska grupperna och kommit fram till att det inte finns en majoritet som stöder förslaget. Därför kommer jag inte att ta frågan till stadsstyrelsen överhuvudtaget, säger Rauhamäki till Yle Huvudstadsregionen.

Vilka är det som motsätter sig?
- Det är inte så enkelt. Grupperna uppger att om en annan grupp motsätter sig är de också emot förslaget.

Strider mot principen om jäv

Bakgrunden är att stadsstyrelsen i december fattade beslut om att höja lönerna från den 1 januari i år, men då föreslogs stadsdirektör Jussi Pajunens löneförhöjning av den äldsta biträdande stadsdirektören Pekka Sauri, medan biträdande stadsdirektörernas löneförhöjning föreslogs av Jussi Pajunen.

Pekka Tiusanen (Sannf) som är suppleant i stadsfullmäktige och advokat till yrket gjorde därefter en rättelseyrkan där han pekade på att det att stadsdirektörerna föreslog en löneförhöjning åt varandra kan strida mot jävsprincipen. Stadens advokater konstaterade då att om saken förs till rätten kan staden förlora och därför var tanken att stadsstyrelsens ordförande under våren skulle föredra frågan på nytt för stadsstyrelsen och den vägen undvika jäv. Men nu kommer Rauhamäki inte att föredra frågan eftersom den politiska viljan i den nya stadsstyrelsen saknas för att förhöjningen ska gå igenom.

- Själv tycker jag det här är ytterst dålig stil av arbetsgivaren. Ett beslut om löneförhöjningen var redan fattat och det enda som krävdes var att frågan behandlas på nytt med en annan föredragande.

Påslaget var sex procent

Stadsstyrelsen byttes ut vid årsskiftet och därför är det inte samma ledamöter som skulle behandla frågan på nytt.

Den högre lönen betalades ut åt stadsdirektörerna i några månader efter årsskiftet, innan jävsfrågan togs upp.

- Enligt vad jag har förstått kommer stadsdirektörerna nu att tvingas betala tillbaka lönepåslaget. Under några månader får stadsdirektörerna mindre lön än normalt tills påslaget är betalt, säger Rauhamäki.

Lönepåslaget som betalades ut under några månader var på sex procent. För stadsdirektören var det 900 euro i månaden och för de biträdande stadsdirektörerna 700 euro i månaden. Stadsdirektörens lön utan påslaget är 14 422,50 euro i månaden och de biträdande stadsdirektörernas är 12 066,90 euro i månaden.

Läs också:
Stadsdirektörernas löneförhöjning behandlas på nytt
Sannfinländarna vill överklaga stadsdirektörslön
Det blir en löneförhöjning för Pajunen
Pajunen vägrar kommentera löneförhöjningen
Stadsdirektören ska få löneförhöjning