Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Alla tiders sommarteater i Dalsbruk

Från 2013
Uppdaterad 29.05.2013 06:42.
Bild: Yle/Monica Forssell

Sjuttio personer och en häst står på scen när Bruksteatern sätter upp Balladen om Sejtes skatt. Och scenen sträcker sig från Bruksträsket till gamla mekaniska verkstaden.

Radio Vega Åboland: Balladen om Sejtes skatt lockar i Dalsbruk

Programmet är inte längre tillgängligt

Balladen om Sejtes skatt baserar sig på Moni Nilsson-Brännströms ungdomsroman Sejtes skatt. Harriet Nylund - Donner har skrivit pjäsen för Bruksteatern och allt som allt innehåller pjäsen nästan sjuttio roller.

- Det är en traditionell historia om det goda och det onda. Om mänskors girighet och en skatt som finns gömd i ett berg, förklarar regissör Marika Parkkomäki.

Bild: Yle/Monica Forssell

Repetitionerna har pågått sedan mars. För Parkkomäki stod det klart redan för tre år sedan då hon för första gången vandrade omkring i Dalsbruk, att det i området med den gamla masugnen och träsket borde sättas upp en teaterpjäs av något slag.

- Det här är ett fantastiskt ställe!

Förutom själva skådespelarna är tiotals andra ortsbor involverade i allt från att bygga läktare till att sy upp dräkter.

Balladen om Sejtes skatt är en stor satsning från Bruksteaterns sida men en satsning som man enligt teatern gått in för för att visa att Dalsbruk, det dystra läget till trots, är en livskraftig ort med framtidstro.

Musiken i pjäsen är gjord av Laura Naukkarinen och för koreografin står Marianne Petters. Huvudrollerna spelas av Melissa Petters och Janina Nordgren. Premiär är det den 14 juni.