Cykelhjälmar för barn klarar inte test
Marknadens cykelhjälmar för barn får stryk i ett test som försäkringsbolaget Folksam har gjort. De flesta av modellerna i det svenska testet finns också till salu i Finland.
Bara en av tretton hjälmar klarade stötar med rotation, alltså när huvudet inte slår i marken rakt uppifrån. Trots det valdes hjälmar av stora märken som uppfyller de europeiska konsumentkraven, av så kallad CE-standard.
Planer på att förnya normerna är på kommande men inte i morgon, berättar Maria Krafft på Folksam. De har redan blivit kontaktade av leverantörer och sportaffärer som vill förändra sitt produktutbud enligt resultaten i testet.
Zacharias Topeliusskolan i Helsingfors ligger intill en livlig trafikled. Eleverna använder visserligen cykelhjälm, men flera av föräldrarna ställer sig likgiltiga till hjälmarnas hållbarhet. Utan att konsumenterna höjer sina krav på säkerheten sker förändringen trögt, tror Krafft.
- Konsumenten är stark, speciellt när det gäller barn. Vi kan förändra marknaden väldigt snabbt istället för att vänta på långsamma lagkravsprocesser.
Ingen massinförskaffning av barnhjälmar
Krafft avråder föräldrar från att uppdatera barnens hjälmar bara på basis av testet. En svag hjälm är bättre en ingen hjälm, men då det är dags att skaffa ny hjälm kan man hålla testet i åtanke.
- Nivån på de som existerar är för låg. Det är egentligen säkerhetskraven och tillverkarna vi vill nå.
Krafft jämför marknaden för cykelhjälmar med bilindustrin. Hon skulle gärna se att också cykelhjälmarna överskrider kraven utan darr på ribban.
- Där utgör lagkraven golvet och bilarna är betydligt bättre än så.
För ett år sedan publicerade Folksam ett motsvarande test på vuxenhjälmar. Kvaliteten på de hjälmarna var liknande, men en alldeles ny modell utmärkte sig. Den är dyr och finns inte ännu på den finska marknaden.
- Den fungerar som en kudde runt halsen som blåser upp sig vid krock. Luft är nämligen effektivare än frigolit som vanliga hjälmar är tillverkade av.
Tillverkarna balanserar mellan pris och kvalitet
Modeller av det tyska märket Abus hör till de som presterade sämst i testet, med de säljs inte i Finland.
- Tillverkningskostnaderna för hållbara hjälmar är höga och materialen har hittills varit tunga. Det är orimligt att föräldrar ska behöva skaffa hjälmar för 120 euro varje år, säger Matthew Wise på Abus. Hur bra hjälmen än är mister den sin kraft i användningen.
Han berättar ändå att ny teknologi snart intar marknaden. Hjälmar som dämpar gravitationskraften med två tredjedelar och ändå inte tynger ner barnens känsliga nackar.
Både konsumenter och producenter kan alltså bana vägen för skärpta krav på cykelhjälmar.
Läs också:
"Fortfarande viktigt att använda hjälm"