Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Avkall på fotbollsstadion kan bli följd då Vasa stad sparar

Från 2013
Joakim Strand och Krister Grönholm
Bildtext Joakim Strand och Krister Grönholm
Bild: Yle/ Ulrika Stagnäs-Lund

Vasa stad kan bli tvungen att skjuta på investeringar de närmaste åren eftersom stadens ekonomi haltar. En av investeringarna som kan bli satt på is är fotbollsstadion och ny bollhall i Sandviken. Fullmäktigeordförande Joakim Strand ser inga alternativ och Krister Grönholm från Vasa IFK är besviken.

- Inom hela den kommunala sektorn i Finland i dag tvingas man fundera på vissa investeringar och i såna tider är det helt naturligt att man prioriterar och då är det klart att hälsovård och skola skall fungera till 100 procent, säger Joakim Strand.

Vasa stads ekonomi trängd

Programmet är inte längre tillgängligt

Inga beslut när det gäller idrottsinvesteringarna har inte gjorts ännu utan det rör sig om förslag än så länge. Att investera i stadion och bollhall är också frågan om långsiktiga investeringar påpekar Strand. Ett år hit eller dit när det gäller idrottsanläggningarna kanske inte spelar så stor roll tror han.

Krister Grönholm från Vasa IFK är inte förvånad över att planerna på fotbollsarenan kanske skjuts på framtiden. Samtidigt ställer han sig i viss mån förstående till att det kanske går så här.

- Om du inte har pengar så kan du inte investera, och du måste ju prioritera barnen och äldrevården. Den servicen kommer först, men det är klart att det inte känns bra, säger Grönholm.

Grönholm påpekar också att Vasa stad hittills inte byggt någonting för fotbollen. Samkommunen har investerat i en hall och i konstgräsbana, men Vasa stad har inte ens en konstgräsplan.

- Som tur har vi privata som bygger hallar och vi har planer inom Vasa IFK att bygga en hall. Jag tror man måste bygga själv i dagsläget, säger Grönholm.

Också Joakim Strand tror att det kommer att behövas fler privata aktörer i framtiden för att bygga idrottsanläggningar. Den trenden har man redan i övriga norden i större utsträckning är hos oss.

Bollhallen och fotbollsarenan har beräknats kosta omkring 15 miljoner euro.
Stadsstyrelsen behandlar sparförslagen den 3 juni och fullmäktige beslutar om dem den 17 juni.