Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Omöjligt att spåra näthotarna

Från 2013
Uppdaterad 29.05.2013 13:40.
Bild: Yle

Flera finlandssvenska kändisar har blivit anonymt hotade på nätet den senaste tiden. Näthoten har kommit per e-post, vilket gör det ytterst svårt eller till och med omöjligt att spåra dem.

- Vem som helst kan registrera sig anonymt på en e-posttjänst som till exempel Gmail. Det kräver inte att man identifierar sig och det betyder att hoten inte går att spåra, säger webbexperten Alexander Granholm vid Svenska.yle.fi.

Med andra ord behöver man inte vara en hacker för att kunna anonymt hota och inte bli fast. Dessutom finns det anonymiseringstjänster på nätet som gör det omöjligt att spåra avsändaren.

Enligt Mikael Hindsberg, konceptutvecklare vid Svenska.yle.fi, kan det här förklara polisens agerade i sådana här fall. Polisen vill inte ta itu med anonyma näthot ifall det inte finns fler ledtrådar. Ifall gärningsmannen vidtagit åtgärder för att skydda sig är det så gott som omöjligt att spåra dem på nätet, säger han

Både tv-profilen Bettina Sågbom och hennes familj mordhotades per e-post i måndags. Också SFP-politikern Päivi Storgård har blivit hotad. Det hotet kom per telefon. I dag meddelade Folktinget att man mottagit mordhot per e-post. Också Helsingin Sanomats redaktionschef Paula Salovaara har blivit hotad.


Läs också:

Diskussion om artikeln