Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Många äppelträd tog stryk i vintras

Från 2013
Uppdaterad 31.05.2013 07:24.
Bildtext Många äppelträd tog illa upp i vintras, men inte alla. I Södersundvik på Kimitoön blommar träden nu för fullt.
Bild: Yle/Monica Forssell

Vintern har farit hårt fram i många äppelträdgårdar. Största skadorna uppkom redan i höstas och under vintern var det många träd som dog.

Den första snön föll då ännu många äppelträd hade kvar sina blad och träden hann helt enkelt inte med den så kallade avmognaden förrän det redan var full vinter.

Vintern var sedan både lång och sträng och nu har det visat sig att en del äppelträd dött eller skadats under vintern.

Situationen varierar ändå en hel del mellan olika platser.

Odlare på Kimitoön lyckligt lottade

I Mikael Henriksson äppelträdgård i Södersundvik på Kimitoön, står äppelträden nu i full blom och Henriksson har inte märkt att träden skulle ha tagit skada. Inte heller på andra sidan ön i Söderlångvik är det någon katastrof, säger Karin Arfman.

Annanstans i regionen har ändå till och med gamla och härdade träd strukit med, berättar trädgårdsrådgivare Fredrik Björklund vid Finska hushållningssällskapet.

- Läget varierar mellan olika platser, förklarar Fredrik Björklund. På kalla platser är skadorna större och på varma är de mindre.

För de skadade träden är den närmaste månaden avgörande.

Också andra grödor så som till exempel vresrosen verkar ha klarat vintern rätt dåligt. Björklunds tips till dem som ser ut att ha förlorat sina rosor är att klippa ner dem och vänta på att rosen skjuter upp nya skott från roten.