Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Fortfarande viktigt att använda hjälm"

Från 2013
Uppdaterad 14.06.2013 18:11.
Cykel i trafiken
Bild: Trafikskyddet/Pekka Vartiainen

Cykelhjälmar för barn är viktiga, trots att det är osäkert hur mycket de egentligen skyddar.

Enligt en svensk undersökning är många cykelhjälmar inte så trygga som det påstås. Neurokirurgen Atte Karppinen, vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, säger att det ändå är viktigt att barn använder hjälm - trots att de kanske inte håller måttet.

- Frågan är hur vi definierar vad som är trygg skyddutrustning. Då vi lägger på oss en hjälm förväntar vi att den ska skydda oss, men vi kan aldrig räkna med att den skyddar oss till hundra procent. Men det är bättre att använda hjälm, än att inte skydda sig alls.

Enligt ett test som ett svenskt försäkringsbolag gjort klarar bara en av tretton hjälmar stötar med rotation, alltså när huvudet inte slår i marken rakt uppifrån.

Karppinen tycker att det borde göras fler test som stöder den nya undersökningen, innan man drar några slutsatser om hur trygga cykelhjälmar är. Han säger att cykelhjälmar och säkerhet, är något som också tidigare har diskuterats.

Allvarliga skador ovanliga

Enligt Karppinen är skallskador hos barn vanliga. Däremot är riktigt allvarliga skador relativt sällsynta.

- Jag har inga exakta siffror, men vid HNS har vi ungefär tio allvarliga skallskador hos barn per år. Två till tre har kanske uppkommit i samband med cykelolyckor. Så antalet är ganska litet.

Läs också:
Cykelhjälmar för barn klarar inte test