Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Det går att sätta fast näthatarna"

Från 2013
Uppdaterad 29.05.2013 20:22.
Programmet är inte längre tillgängligt

Polisen kan sätta fast näthatarna, om bara viljan finns. Det säger Ulla-Maj Wideroos som själv fick hotfulla mejl för några år sedan.

Bildtext Ordet var fritt under demonstrationen mot näthat i Helsingfors.
Bild: YLE/Nina Simberg

Wideroos berättar att texten i de mejl som skickades till henne påminde mycket om de hatmejl som har skickats till bl.a. Bettina Sågbom - "Blodet ska stritta", "Vi ska skicka dig till Sverige" osv. Wideroos polisanmälde mejlen och den skyldige åkte fast.

-Det går alltså att få reda på vem som skriver sånt här, fastän det påstås att det är så svårt, säger Wideroos.

Wideroos var en av många talare vid Tre Smeder i Helsingfors under en spontant sammankallad demonstration mot näthat. Arrangör var Päivi Storgård, SFP.

-Nu har det gått för långt. Liknande tongångar kunde höras i 30-talets Tyskland, sa Storgård.

Ordet var fritt under demonstrationen och många passade på att säga sin åsikt. Bland dem fanns talesmän för flera minoriteter. Nazima Razmyar, SDP, är själv invandrare och påpekade att hatet också drabbar folk från andra kulturer. En brittisk medborgare som vistats en tid i Finland sa att han är chockad över det andliga klimatet han upplevt här.

Bildtext Marita Rosengren från Sjundeå deltog i demonstrationen i Helsingfors.
Bild: YLE/Nina Simberg

"Mina barnbarn ska inte behöva vara rädda"

Bland dem som kommit för att lyssna på demonstrationen fanns bland annat Marita Rosengren från Sjundeå.

- Jag läste igår ett inlägg av mitt 17-åriga barnbarn som är i Franskrike och hon skrev att hon är ledsen på grund av de här påhoppen. Men hon kände sig inte bara ledsen utan också otrygg. Jag tycker inte att barnbarn ska behöva läsa hot i tidningen och därför kom jag hit, säger Rosengren.

Flera demonstrationsdeltagare tyckte att det är viktigt att lyfta upp frågan om näthat och diskutera den för att kunna få stopp på hatet.

- Det handlar ju inte bara om finlandssvenskar utan det här är ett allmänt fenomen, till exempel i Sverige är det ju också ett utbrett fenomen att folk måste stå ut med en massa som skrivs hemskt som skrivs på internet, säger studerande Alexandra Back.

Jussi Jalonen tycker att diskussionen har kommit i gång i Finland men saknar effektiva reaktioner från politikerna.

- Problemet med näthat är rätt så nytt och våra politiker hör till den äldre generationen. Deras lösningar går inte alltid att förverkliga, säger Jalonen.

Demonstrationen lockade journalister från många medier, bl.a. fanns de största tevekanalerna på plats. I publiken var största delen finlandssvenskar.

Läs också:

Diskussion om artikeln