Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Räsänen om mordhoten: Gör polisanmälan!

Från 2013
Uppdaterad 30.05.2013 10:54.
Bild: Yle

Inrikesminister Päivi Räsänen fördömer mordhoten riktade mot finlandssvenskar, enligt Räsänen kan de här hoten mycket väl fylla kännetecknen för olaga hot.

- Det är frågan om ett brott , i Finland ska ingen utsättas för hat eller hot om våld på grund av modersmål, etnisk bakgrund eller på grund av någon annan motsvarande egenskap.

Polisen tillräckligt resurserad

Räsänen hävdar också att polisen har tillräckliga tvångsmedel och resurser för att utreda brotten - det är av största vikt att de som utsätts för hoten gör en polisanmälan, också om de här fallen är svåra att utreda och alltför sällan leder till fällande dom i rätten.

Päivi Räsänen vill inte uppge om hon personligen utsatts för mordhot eftersom publiciteten kunde stimulera psykiskt labila individer att fortsätta med att sprida hot via nätet. Däremot tycker hon ändå att det är bra att de mordhotade finlandssvenska redaktörerna nu trätt fram i offentligheten med sina upplevelser.

Politikerna bör ta sitt ansvar

Päivi Räsänen vill att de politiska partierna mera synligt tar avstånd från näthatet för att på det sättet markera att det är frågan om ett straffbart oacceptabelt handlande.

- Det är viktigt att vi för den här diskussionen nu, det bör en gång för alla bli klart att den som håller på med hatretorik av det här slaget har gjort sig skyldig till ett brott.

Läs också:

Diskussion om artikeln