Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Höjdens skola satsar på energifrågor

Från 2013
Uppdaterad 30.05.2013 11:56.
fr.v läraren mia skog, eleverna oliver olin och viktor lindroos i åk 9
Bildtext Läraren Mia Skog med eleverna Oliver Olin och Viktor Lindroos
Bild: yle/börje broberg

I Höjdens skola i Tenala i Raseborg arbetar elever och lärare med energifrågor. Eleverna uppmuntras att ta reda på fakta om energi och olika energikällor. I höst bjuds andra skolor in.

Radio Vega Västnyland: Energisatsning i Höjdens skola

Programmet är inte längre tillgängligt

Läraren Mia Skog berättar att energisatsningen är gemensam för flere ämnen i klasserna fem och nio, där energi passar in i läroplanen. Eleverna får arbeta koncentrerat med energifrågor under t.ex. en treveckorsperiod, ta reda på fakta från internet, tidskrifter och böcker och sedan sammanfatta allt i en uppsats.

Mia Skog säger, att skolan vill ge eleverna en ''verktygsback'', som de senare kan använda när de behöver kunskaperna.

Givande med energisatsning

Viktor Lindroos i nionde klassen berättar, att han har tagit reda på fakta om energianvändningen i ett hus. Han uppskattar att få arbeta självständigt med uppgiften. Han har under arbetets gång också lärt sig en hel del om olika energikällor och också fått en vidare syn på energifrågor. Oliver Olin i samma klass har planerat energikällor för en forskargrupp, som besöker en öde ö. Också han har tyckt om energisatsningen och att han kunnat ta reda på mängder av fakta.

Pojkarnas lärare Mia Skog berättar, att skolan i höst kommer att hyra en del av en tidigare butiksfastighet i Tenala och där upprätta ett ''science center'' där man konkretiserar frågor om energi, energiomvandling, förnyelsebara och icke-förbara energikällor. Till centret skall också andra skolor i Raseborg bjudas in, först de svenskspråkiga skolorna och sedan också de finskspråkiga skolorna.

Diskussion om artikeln