Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HS överraskar med tvåspråkigt uppslag

Från 2013
Uppdaterad 30.05.2013 16:00.
Tvåspråkigt uppslag i tidningen Helsingin Sanomat

Den som har läst Helsingin Sanomat i morse har fått sig en överraskning - eller åtminstone märkt av något ovanligt.

Det första inrikesuppslaget är i dag tvåspråkigt och samma artiklar är lika stort uppslagna på både finska och svenska.

Nyheterna handlar om hotelserna mot finlandssvenskar som har väckt mycket uppmärksamhet den här veckan. Bland dem som har fått hotbrev finns bland andra Helsingin Sanomats tf ansvariga chefredaktör Riikka Venäläinen och redaktionschef Paula Salovaara.

Tidningen har också frågat flera kända personer vilka tankar hoten väcker och dessa har fått svara på antingen svenska eller finska.

- Vi vill visa att det inte går att säga åt journalister och Helsingin Sanomat vad man får och inte får skriva, säger Helsingin Sanomats redaktionschef Paula Salovaara.

Salovaara säger att responsen hon hittills fått för uppslaget har varit positiv, men att hon är säker på att tidningen får kritik.

- Men det är sådant man får ta, säger Salovaara.

Samma person står bakom hoten?

Enligt Skyddspolisen kan det vara endast en person som står bakom hotbreven till finlandssvenskar, skriver Helsingin Sanomat i dag.

Trots att hotelserna har undertecknats av en grupp som kallar sig "Antisvenskakit" tyder retoriken på att det handlar om en enskild persons skriverier och inte om någon organiserad verksamhet, säger överinspektör Tuomas Portaankorva vid Skypo.

Läs också: