Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Dockhemmens drömvärld på Lojo museum

Från 2013
Uppdaterad 30.05.2013 14:08.
Dockskåp, Eija Sirjonen, Lojo museum
Bild: YLE/Marit Lindqvist

I 1500-talets Europa var dockhemmen konststycken till miniatyrvärldar tillverkade av snickare och silversmeder för vuxna att beundra och häpna över. På 1600-talet blev dockhemmen ett sätt för högreståndsflickor att lära sig hur man tar hand om hus och hem, och först efter andra världskriget blev dockskåpen en vanlig syn i barnkammaren.

Idag är dockhemmen en växande hobby för framför allt vuxna kvinnor som förverkligar sina drömslott – ofta utifrån tematiska helheter och med fantasifulla inredningsdetaljer.
På Lojo museum kan man i sommar bekanta sig med ett trettiotal västnyländska dockhem från slutet av 1800-talet fram till idag.

Programmet är inte längre tillgängligt
Kulturtimmen: Inslag: "Lekar och drömmar" - dockskåp på Lojo museum red. Marit Lindqvist - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Marit Lindqvist har besökt utställningen tillsammans med museiamanuensen Annamari Juvonen-Eskola:

Är din dröm om det perfekta hemmet att sitta i timmar framför brasan och lyssna på någon som sjunger kärlekssånger för dig medan katterna jamar i trädgården - sådär som i Crosby, Stills and Nash klassiker "Our house" - eller är din dröm kanske mer som i en låt med samma namn med Madness där huset är fullt av liv och stök - ett hem där mamma stryker skjortor och pappa alltid är sen till jobbet.

Som så många andra flickor i min generation fick jag ett Lundby-dockskåp i julklapp - det här var i början av 1970-talet – och det var ett dockskåp som bytte inredning och invånare efter mitt skiftande humör.

De här fabrikstillverkade dockskåpen började man producera i allt högre grad på 1940-talet och efter andra världskrigets slut . Idag finns det en uppsjö av olika dockskåp på leksaksmarknaden, både för flickor och för pojkar, men i slutet av 1500-talet var dockskåpen endast till för vuxna att se på och beundra.
Dockskåpen var ett sätt för förmöget folk att visa upp sina skatter - ofta var miniatyrmodellerna tillverkade av silversmeder och snickare som på det här sättet gav prov på sin yrkesskicklighet.

Det äldsta dockskåpet på utställningen "Lekar och drömmar" på Lojo museum är från 1880-talet och det har tillhört Bertha Fröjdman i Ekenäs. Bertha var dotter till affärsmannen Frans Höijer som bl.a. ägde Frans Höijers Sprit-, lack- och polityr AB och Ekenäs vinförsäljning AB.

Berthas dockskåp är ett hus i två våningar med två rum på bottenvåningen - ett kök och en barnkammare - och på övre våningen har vi finsalongen med blå sammetsgardiner, tapeter i blått och guld och på bordet står samovaren och puttrar.

Det här dockskåpet är ett bra exempel på hur de tidiga dockskåpen såg ut: oftast gjorde man nämligen om ett köksskåp eller ett vitrinskåp till ett dockhem.
Man kan tänka sig att Bertha Fröjdman fick leka med sitt dockskåp - och samtidigt som hon lekte fick hon lära sig hur man tar hand om hus och hem, för på samma sätt som dockvagnen och leksaksköket har dockskåpet varit en pedagogisk leksak.

Dockskåp en populär hobby bland vuxna

Frågan är dock om dockhuset håller på att spela ut sin roll i barnens lekar idag. Det verkar i alla fall som om allt fler barn vänder dockhuset ryggen, medan framför allt de vuxna kvinnorna gjort dockhuset till en kär hobby, och här kan man kanske tala om att cirkeln sluts.

När man vandrar runt på utställningen häpnar man över alla dessa miniatyrvärldar som byggts upp av fingerfärdiga och fantasifulla kvinnor med sinne för humor, snille och smak.

Och också om man idag kan köpa all tänkbar inredning till sitt dockhem finns det glädjande nog en vilja och förmåga att bygga egna hus, att knåpa ihop egna möbler och inredningsdetaljer - och det är minsann ingen hejd på vilka användbara grejer man kan hitta på loppisar, i sopan eller i medicinskåpet. Här tar man tillvara allt från medicinkapslar och deodorantkulor till pärlor och dörrknoppar som man förvandlar till vinglas, salongslampor, parfymflaskor och bord.

Många av dessa nybyggda dockhem är rosenskimrande drömfantasier med mycket spets och krås, guld och sammet, biedermeiermöbler och kristallkronor - de speglar dels en svunnen tid, dels ett högreståndsideal där familjeporträtten hänger på väggen, i bokhyllan trängs dyrbara läderband och matbordet dignar av läckerheter.

Men visst finns det också andra slags byggverk på utställningen. Ingåbon Eija Sijronen t.ex. medverkar på utställningen med ett flertal olika dockhem: här finns t.ex. en husbil som Sirjonen byggt, ett spökslott och inte minst ett Rosenslott med 24 rum som det tagit Eija Sirjonen 20 år att färdigställa. Här finns ett antal mindre byggverk - eller rum - som Sirjonen skapat i gamla cigarraskar eller i vinlådor, som till exempel kafé-konditoriet Nea och puben Jarin kulma.

På Kafé Nea förflyttas vi tillbaka till slutet av 1800-talet och här bjuds vi på allehanda läckra tårtor och chokladkonfekter - och strax intill kafét har vi puben där kan man spela biljard eller darts, ta sig en öl och kanske ta en smygtitt i herrtidningen som finns gömd bakom en soffkudde.

Utställningen "Lekar och drömmar" visas på Lojo museum t.o.m. 29 september. Marit Lindqvist var redaktör för inslaget. Och den som vill se bilder från utställningen kan gå in på Kulturtimmens Facebooksida och ta en titt på bl.a. "Jarin kulma", Rosenslottet och Bertha Fröjdmans dockhem.