Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Är din frisör pålitlig?

Från 2013
Bildtext Mikaela Albäck är VD för Luotettava Kauneus
Bild: Foto: Eva Frantz

Ett certifikat ska hjälpa kunderna att hitta en pålitlig frisör, dvs en som betalar skatt och annars också beter sig som man ska. Varför behövs detta, frågade vi Mikaela Albäck från certifieringsföretaget Luotettava Kauneus.

Av alla frisörsalonger säljer hela 60 procent tjänster svart, har uppgifter från Skatteförvaltiningen visat. De frisörer som vill bevisa för sina kunder att de sköter sina affärer rätt har sedan årsskiftet haft möjlighet att ansöka om ett pålitlighetscertifikat. Det är certifieringsföretaget Luotettava Kauneus (Pålitlig Skönhet) som i samarbete med servicefacket PAM och Frisörförbundet beviljar Pålitlig frisör-certifikaten.

- Att så mycket pengar går förbi kassan är ju något som påverkar hela samhället. Alla mår bättre av att saker sköts som de ska, säger Mikaela Albäck som är VD för Luotettava Kauneus.

Det är helt frivilligt för frisörerna att ansöka om att få ett certifikat. Särskilt många har inte ännu beviljats - trettiotvå stycken är de närmare bestämt, och störst intresse har det funnits i huvudstadsregionen.

Finns det inte ändå en risk för att det i praktiken kan bli ett tvång att ha ett sådant, om det blir så att de här certifikaten blir vanligare? Annars kan frisörsalongen kanske verka misstänkt, även om mjölet i påsen skulle vara rent? Certifikatet är ju inte heller gratis utan kostar 300 euro per år.

- Vi har fått kritik för just det där. Egentligen borde det ju vara de som fifflar som får betala och inte de som sköter sig. Vi har ändå gått in för att inte pricka någon utan i stället ge frisörer möjligheten att frivilligt gå med i det här, säger Albäck.

Men varför måste man då betala 300 euro per år för en lapp där det står att man inte gör något fel?

- Det som kostar är främst arbetet som läggs på att undersöka att frisörsalongen faktiskt är ett pålitligt företag. Vi hoppas att avgiften i framtiden ska kunna bli betydligt mindre.

Är frisörer snikna fifflare?

Men varför fifflar frisörerna då? Är de snikna av sig eller vad handlar det om?

- Jag vill absolut inte säga att frisörer skulle vara sniknare än någon annan. Det här förekommer nog i alla brancher, menar Mikaela Albäck.

Hon nämner i nästa andetag den höjda mervärdesskatten som den stora boven.

- Många frisörsalonger grundades när momsen var låg, och när den höjdes igen blev det svårt för många att få det att gå runt.

Hur ska man då veta att ens egen frisör är pålitlig och betalar alla skatter som ska betalas?

- Be att få ett kvitto som faktiskt har alla uppgifter som det ska ha. Håll också koll på att prisnivån verkar rimlig - om det är väldigt billigt kan det vara något lurt.

Förutom att betala sina skatter finns det andra kriterier som en frisörsalong också måste uppfylla för att kunna kalla sig en pålitlig frisör. Till kraven hör bland annat att prislistan är synlig från utsidan av salongen, att arbetsavtalen följs och dessutom att personer yngre än 16 år inte färgas med oxidationsfärg.

Kosmetologer kan för övrigt också ansöka om ett certifikat där det intygas att kunden har att göra med en pålitlig kosmetolog.