Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fiskerireform ska rädda Europas fiskbestånd

Från 2013
Uppdaterad 01.06.2013 05:30.
Lax.
Bildtext Arkivbild

EU-institutionerna har enats om hur överfisket ska minskas. Natten till igår kom EU-kommissionen, Europaparlamentet och rådet fram till en kompromiss om hur fiskbestånden ska räddas undan utrotning.

Nils Torvalds är viceordförande för Europaparlamentets fiskeriutskott och han säger att uppgörelsen nåddes i sista stund.

− Vi är inte hundra procent nöjda, när är vi nu det, men det här är ändå ett jättestort steg framåt var vi har varit tidigare, säger Nils Torvalds.

EU går nu in för en maximalt hållbar fiskeripolitik, som det heter. Det innebär att fiskerikvoterna minskar och att utkastet förbjuds, det vill säga all fångst ska tas i land och inte kastas ut tillbaks till havs bara för att det råkar vara fel fiskart.

Årligen kastas ungefär 2 miljoner ton död fisk tillbaks i haven. Kvoten är det fiskaren tar i land oberoende av fiskart. Och själva kvoterna skärs ned, så att fiskefartygen inte får fånga mer än vad en art reproducerar årligen. Det här görs eftersom två tredjedelar av fiskbeståndet i de europeiska vattnen är överfiskade.

− Det har en enorm betydelse för Europas hav. Och även för haven utanför Europa eftersom EU har ganska omfattande fiske utanför Europa också, säger Isabella Lövin, grön europaparlamentariker invald från Sverige. Lövin säger vidare att det är en historisk vändning av en fiskeripolitik som notoriskt känd för att vara destruktiv.

− Nu har vi satt stopp för det, säger en nöjd, men trött Lövin.

För de finländska fiskarna har uppgörelsen inte så stor betydelse, säger fiskeriutskottets viceordförande Nils Torvalds från den liberala Alde-gruppen.

− Regionaliseringen är det enda som berör fiskarna i Finland, det vill säga att man regionalt ska få bestämma mer och Bryssel ska inte vara den som besluter om hur vi sköter vår fiskeripolitik, säger Torvalds.

På europeisk nivå däremot och med tanke på fiskbeståndens överlevnad i världen har fiskeriöverenskommelsen stor betydelse. De länder som inte har velat minska på fiskekvoterna är till exempel Spanien och Frankrike, länder som det går dåligt för ekonomiskt, men på sikt ska blir läget bättre om fiskbestånden repar sig.

− Realpolitiskt har de flesta förstått att vi måste göra något radikalt och nu har vi gjort det, anser Isabella Lövin.