Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Korsholm svarar på Nykarlebys frieri

Från 2013
Uppdaterad 31.05.2013 10:47.
Ingången till Korsholms kommunhus.

Det är bra att det kommer in nya tankar i kommunreformsdiskussionen. Det säger kommunstyrelsens ordförande Michael Luther i Korsholm om kollegan Jan-Erik Högdahls förslag att Nykarleby kunde utreda kommunsammanslagning med Korsholm och Vörå.

- Det behöver inte alltid vara ett större stadscentrum man tittar på, säger Luther (SFP).

Men en separat utredning med bara Nykarleby tvivlar han på.

I Korsholm driver man fortfarande frågan om en utredning som omfattar hela landskapet och inom den utredningen får man sedan se på olika alternativ för Vasaregionen och Jakobstadsregionen samt landskommunerna.

Också Nykarleby och en rad andra kommuner vill utreda ett Stor-Österbotten, men frågan har blivit liggande på Österbottens förbunds bord.

- Vi kommer säkert att se en förändrad kommunkarta, men hur mycket det förändras i Österbotten är svårt att bedöma, säger Luther.

Flera tänkbara kandidater

I Nykarleby flaggade Högdahl (SFP) för flera olika alternativ - Korsholm, Jakobstad och rentav Pedersöre kunde var tänkbara kandidater. Det är linjen också i Korsholm. När det är dags kommer man att utreda sammanslagning med flera olika kandidater.

Förstahandsvalet ruckar man ändå inte på i Korsholm och Nykarleby.

- Får jag vara med och bestämma och har något att säga till om fortsätter Korsholm som en självständig kommun. Vi är nära 20 000 invånare, har bra service, nöjda invånare och en ekonomi som är i god balans, det vill säga den är lika illa som i alla andra kommuner i landet, säger Luther.

I Nykarleby är tongångarna desamma och utredningarna kommer att göras motvilligt.

- Efter semestrarna börjar diskussionen i kommunerna. Då vet vi vad regeringen har beslutit i kommunstrukturlagfrågan, säger Luther.