Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Facket behöver gemensam arbetslöshetskassa"

Från 2013
Uppdaterad 31.05.2013 08:39.
Arbets- och näringsbyrån.
Bild: Yle

Fackföreningsrörelsen behöver en gemensam arbetslöshetskassa, säger Träförbundets ordförande Sakari Lepola till socialdemokratiska partiorganet Demokraatti.

Hela fackcentralen FFC kunde enligt Lepola upprätta en samfälld arbetslöshetskassa eller så kunde man slå ihop till exempel arbetslöshetskassorna i industrin. Lepola motiverar sitt förslag med konkurrensen från den fristående Allmänna arbetslöshetskassan YTK i Loimaa.

- Bara med en tillräckligt stor medlemsbas kan vi hålla medlemsavgifterna på en nivå som kan mäta sig med dem som YTK bär upp, säger Lepola.

Samtidigt varnar han löntagarna för det underliggande syftet med YTK, nämligen att lösgöra folk från den trygghet fackförbunden erbjuder. I motsats till YTK får fackanslutna medlemmar till exempel gratis juridisk hjälp i konflikter med arbetsgivarna.

Lepola betecknar det finländska systemet med a-kassor i anslutning till fackförbunden som exceptionellt i internationell jämförelse. Han tycker att den finländska modellen har fungerat väl och samtidigt bidragit till den höga fackliga organiseringen. Lepola menar att YTK har lyckats locka till sig alltför många löntagare.

- Vi måste svara på utmaningen med strukturella förändringar som ger lägre medlemsavgifter och genom att marknadsföra vår styrka, det vill säga den helhet som fackförbundet och arbetslöshetsskyddet utgör.