Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Camillas Strömsölyktor

Från 2013
Uppdaterad 31.05.2013 12:10.
Camillas papperslyktor ger mys vid picknicken.
Bildtext Camillas papperslyktor ger mys vid picknicken.
Bild: YLE/Strömsö

Nu är den ljusaste tiden på året så varför göra lyktor? För myset och inramningens skull förstås! Och för att det är kul och vackert. Flera orsaker behövs väl inte?

Syrenen har gett mönster åt lyktan.
Bild: YLE/Strömsö

Det här behöver du:

- ditt favoritpapper i vacker nyans
- skalpell
- skärunderlag
- lamineringsapparat
- lamineringsfickor
- snöre
- hålgörare för bälten
- stor nål
- hobbylim
- slingor/belysning med LED-lampor

Ifall du vill ändra på köpta lyktors form eller göra en myslampa inomhus så är det här ett lämpligt sätt att förändra!

Papperslykta med klippt vykort som botten.
Bild: YLE/Strömsö

Gör så här:

Skär till en A4 till den höjd du vill ha på skärmen. Jag mätte ut 13 cm och skar till, använde hela längden av långsidan av pappret.

Sedan börjar du skära. Använd en vass skalpell så du får så fina skärytor som möjligt. Betrakta syrenkvistar eller andra växter så att du ser detaljerna och börja sedan skära till små hål och former. Alla detaljer behöver inte skäras till. Ögat lägger till vissa saker själv om det ser en igenkännbar form. Variera formen på hålen (som i detta fall är syrenknoppar).

Vill du ytterligare få djup i mönstret kan du skära till extra delar av samma papper och limma till i mönstret, som blad eller stjälken.

Bild: YLE/Strömsö

När mönstret är klart placerar du pappret i en lamineringsficka och kör det igenom lamineringsapparaten. (Låt apparaten bli riktigt varm innan du börjar!) Klipp bort överflödig plast.

Märk ut längs med ena kanten där hålen skall komma. Jag mätte 2 cm:s mellanrum. Klipp hål med en bälteshålgörare. Längs med andra kanten upprepar du samma hålmönster, men nu ca 1,5 cm längre in på pappret. Sy/knyt ihop skärmen med snöre.

Mina modeller på lyktor var sådana som ska tryckas ner i marken så jag klippte till cirklar av gamla vykort som jag sen satte inne i lyktan. Jag gjorde ett litet hål för LED-lampan och tryckte den igenom pappret. Anpassa fastsättning enligt egen lykta.

OBS! Använd endast belysning med LED lampor, annars blir det för varmt!!

Lycka till!

/Camilla

Mer om ämnet på Yle Arenan