Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Stadsstyrelsen i Borgå fattade avigt beslut

Från 2013
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
a-bolagens flagga med logo-typ
Bild: YLE/Stefan Härus

A-bostäders nya styrelse är inte sammansatt enligt koncerndirektiven för Borgåägda aktiebolag. I koncerndirektiven står det att bolagsstyrelserna ska fylla jämställdhetslagen, men i A-bostäders styrelse sitter det bara män.

A-bostäders styrelseordförande Torolf Bergström skulle gärna ha välkomnat åtminstone en kvinna i styrelsen. Bergström säger att valet av styrelsemedlemmar inte var hans utan stadsstyrelsens. Bergström påpekar att stadsstyrelsen var den första instans som bröt mot de nya koncerndirektiv som styrelsen själv hade varit med och jobbat fram.

Stadsstyrelsen bröt medvetet mot direktiven

Stadsstyrelsens ordförande Matti Nuutti säger att styrelsen var medveten om att koncerndirektiven inte uppfylldes då A-bostäders styrelse slogs fast. Nuutti säger att styrelsen länge grunnade på de Borgåädga bolagens styrelseuppsättning.

- Det fortsätter så här att där är bara karlar uppställda för att vi håller på och arbetar med hela vår bostadsegendom på det sättet att under det här året ska vi ha klart hurudana bolag vi har i fortsättningen, säger Matti Nuutti. Nuutti motiverar alltså styrelsens sammansättning med att den troligen blir kortvarig.

A-bostäders styrelseordförande Torolf Bergström kan inte godkänna motiveringen. Han säger att oberoende av hur kort period en styrelse sitter så borde den vara sammansatt enligt koncerndirektiven.

Inte ett olagligt beslut

Borgå stads jurist Roope Lenkkeri intygar att A-bostäders styrelse strider mot koncerndirektiven, men juridiskt har stadsstyrelsen inte gjort något fel enligt Lenkkeri. Koncerndirektiven är endast direktiv och inte juridiskt bindande. Aktiebolagens styrelser ska sammansättas enligt aktiebolagslagen och i den står ingenting om könskvoter.

Stadens jurist Roope Lenkkeri säger att det inte finns några som helst krav på att stadsstyrelsen ska riva upp sitt beslut om vem som sitter i A-bostäders styrelse. Däremot finner Lenkkeri nog det lite konstigt att stadsstyrelsen fattade ett beslut mot koncerndirektiven, men tillägger att kraven i den är många. Förutom att en styrelsemedlem ska vara insatt i ekonomi och i bostadsfrågor så ska också könskvoterna uppfyllas.