Fart på föråldrad translag
Omsorgsminister Susanna Huovinen är den som äntligen tar tag i den föråldrade lagen gällande transpersoner. Beslutsfattarna har pressats både här hemma och från utlandet om att förbättra transpersonernas rättigheter. Seta hoppas på att också de transkönade ska tillåtas bli föräldrar.Transkönade personer uppfattar sig tillhöra ett annat kön än det biologiska.
Susanna Huovinen ska grunda en arbetsgrupp för att förnya lagstiftningen gällande transpersoner. På Seta, människorättsorganisation för sexuella och könsminoriteter, väntar de med spänning på detaljerna, men åtminstone tvångssteriliseringen av transpersoner är en het potatis.
− Vi är glada över att reformen nu börjar ta fart, men vill veta hur omfattande den kommer att bli, säger Setas generalsekreterare Aija Salo.
Tvångssteriliseringen och kravet på att vara ogift för att kunna byta kön är de mest omoraliska bestämmelserna i translagen. På Seta hoppas man också på att kunna slopa den krångliga medicinska proceduren.
− En människas juridiska kön ska enbart bestämmas enligt vad hon själv tycker, säger Salo.
Lång väntan
Seta har jobbat länge för att sparka igång reformen. I oktober undertecknade 20 organisationer ett öppet brev till beslutsfattarna och tillsammans med organisationerna Trasek och Amnesty har de bett om audiens till den nya omsorgsministern.
Redan innan föregångaren Maria Guzenina-Richardson lovade förändring fanns det beslut om åtgärder. Seta har fått väntat länge, men litar på att löftena äntligen uppfylls.
− Nu ser vi ljus i tunneln. Minister Huovinen har lovat träffa oss om drygt en vecka, säger Salo.
Majoriteten av regeringen för reformen
Det är relevant vilken uppgift som gruppen får, vem den består av och hur snabbt de hinner ta beslut. Seta hoppas på att gruppen tar tag i ämnet på bred front och att också transpersoner kommer att höra till gruppens sakkunniga.
− När det gäller samernas eller de handikappades rättigheter lyssnar man på de som lagen berör, säger Salo.
De hoppas på att kunna driva i genom beslutet med den nuvarande regeringen. Åtminstone SFP, De gröna, Vänsterförbundet och Socialdemokraterna är positivt inställda till reformen, i synnerhet till att slopa tvångssteriliseringen.
− Man kan inte dra ut på beslutet längre eftersom det gäller mänskliga rättigheter, säger Salo.
Finland följer andras fotspår
Det är inte bara de inhemska organisationerna som sätter press på våra beslutsfattare. Andra länder visar exempel och internationella bestämmelser hänger över nacken.
Sverige förbjuder från och med juli tvångssterilisering av transkönade. I Argentina har transpersonerna de bästa rättigheterna. Där får man själv bestämma sitt kön utan några villkor.
− Spännande att just Argentina är föregångare. Det börjar vara så pinsamt för Finland att vara inkonsekvent. Samtidigt som vi profilerar oss som förespråkare för transpersoners rättigheter har vi kvar de inhemska kraven, säger Salo.
Det finns internationella konventioner och bestämmelser som Finland inte uppfyller och vissa har riktats direkt till oss. Det Europeiska rådets människorättskommissionär vill att också Finland slopar tvångssteriliseringen och att inte bara ogifta transpersoner ska få göra könsbyte. De som redan är gifta måste tillsammans med maken eller makan besluta om att bryta äktenskapet och istället ingå ett registrerat partnerskap.
Också från FN:s sida har det kommit rekommendationer om att förbättra rättigheterna gällande privatliv, familj och kroppslig integritet. För tillfället är det staten som ställer krav. Finland har godkänt rekommendationerna och därmed lovat att åtgärda bristerna.
Seta är glad över att man också internationellt jobbar för transpersonernas rättigheter.
− För oss är det inte viktigt vem som har sparkat igång en förändring, bara att den är på kommande, säger Salo.
Transsexuell eller transkönad
Det är lagen om fastställande av transsexuella personers könstillhörighet som ska förnyas. Enligt Seta är också namnet problematiskt, i synnerhet på finska. Den rätta termen för transseksuaalinen är transsukupuolinen, som motsvaras av transkönad på svenska. Termen är en identitetsfråga för de berörda.
− På finska känns transkönad tidsenligt och mer passande.
Transsexuell är vädertaget i Sverige och Seta har inte ännu bestämt sig för vilken svensk term de kommer att föreslå. I förslaget till den nya jämställdhetslagen används den uppdaterade termen redan, men texten har inte ännu översatts till svenska.
Aija Salo är skeptisk till om translagen kommer att kvarstå som separat lag. Alternativet är att den inkorporeras i den allmänna lagstiftningen. Kanske en symbolisk åtgärd till att bättre inkorporera transpersoner i samhället.