Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Damlandslaget är i skick inför EM

Från 2013
Uppdaterad 03.02.2014 18:26.
Andrée Jeglertz, chefstränare, damlandslaget
Bildtext Jeglertz är nöjd med utvecklingen
Bild: Yle

I dryga två år har damlandslagets spelare fokuserat på att förbättra sin fysiska kapacitet för att klara av att spela på internationell nivå. Då Andrée Jeglertz började som chefstränare för landslaget kunde han snabbt konstatera att spelarnas fysik inte var tillräckligt bra.

”Man kan väl säga att vi egentligen började jobba hösten 2010. Målet var då EM som kommer nu i sommar. Dit ville vi och vi ville ligga på en fysisk nivå som gör att vi klarar av att spela matcherna i ett EM slutspel”, konstaterar Jeglertz.

Landslagsledningen lade fram en plan som bestod av tre steg. Först skulle man höja på den fysiska kapaciteten, med andra ord uthålligheten. Det andra steget går ut på att förbättra spelarna snabbhetsuthållighet. Konkret innebär det att spelaren orkar göra flera maximala löpningar under en match. Det tredje steget blir att lägga tyngdpunkten på spelarnas explosivitet och styrka.

”De senaste åren har nivån höjts väldigt mycket i Finland och det handlar framförallt om kompetensen hos tränarna. De vet hur man gör fotbollsspecifika träningar där man samtidigt jobbar med att följa spelarnas puls och se till att man höjer den atletiska nivån”, myser Jeglertz.

Det att nivån har höjts i Finland går att konstatera även i uppbyggnaden av landslaget. Tidigare bestod landslagsgruppen till 80 procent av spelare som spelar i utländska ligor. Numera består laget av lika många spelare från utländska klubbar som av spelare som representerar en inhemsk förening.

Sportmagasinet
tisdag 4.6. kl. 21.00 på Yle FEM

Mer om ämnet på Yle Arenan