Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Utbildningsdirektören: Siffrorna är allvarliga!

Från 2013
Uppdaterad 04.06.2013 09:57.

Den här sommaren saknar omkring 4000 Esboungdomar både studie- och arbetsplats. Det här innebär en ökning på 60 procent jämfört med 2012.

- Jag tycker siffrorna är allvarliga! säger Barbro Högström, utbildningsdirektör i Esbo. Bakom varje arbetslös i statistiken finns det en människa och en livssituation. Vi måste göra vårt bästa för att se till att alla ska få en arbets- eller studieplats.

En lösning på problemet skulle vara att redan tidigt hjälpa ungdomarna att se på arbetslivet med realistiska ögon.

- Vad har man för styrkor, vad har man för utvecklingsområden? Om man är medveten om de här sakerna är det betydligt lättare att forma en bild av vad man vill i livet och söka sig till lämpliga studeiplatser. Till exempel har vi just nu brist på daghemspersonal, samtidigt som många unga är arbetslösa.

Stig upp och gå på länk!

Inom kommunen har man bland annat infört ett programmet Sund ungdom, vars syfte är att hjälpa unga att hitta bostäder, studieplatser och firitdssysselsättningar som känns meningsfulla.

- Jag tycker att arbetsgivare måste känna ett medansvar i den här frågan, säger Högström. Socialsektorn i Esbo kommer till exempel att ordna så kallade arbetsmarknader där arbetsgivare och unga arbetstagare möts. Vi måste hitta på flera motsvarande plattformer för att föra dem samman.

Men det är inte bara arbetsgivare och beslutsfattare som kan göra någonting för att hjälpa upp situationen. En stor del av ansvaret ligger också hos den unga själv.

- Även om man skulle ha blivit utan arbetsplats den här sommaren är det viktigt att man sköter sig själv, går på länk, vaknar tidigt på morgonen istället för att låta dag och natt byta plats och håller i sitt liv så att man kan bli en bra arbetstagare den dag man har ett arbete!

Läs också: Chockökning av ungdomsarbetslösheten i Esbo