Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Saknaden efter ett husdjur

Från 2013
Uppdaterad 03.06.2013 14:30.
Hundkyrkogården
Bild: DR / Bjarne Bergius Hermansen

Farväl rara Tinka. Tack för allt Misse. King älskad och saknad. Också i Danmark är det möjligt att få begrava sina små älsklingar på en begravningsplats för djur. En av dem finns i Köpenhamn och det är på den vi i dokumentären möter några av de människor som sagt farväl till sin trognaste vän och ibland livskamrat.

I Danmark räknar man med att det finns ca 650.000 hundar och ca 550.00 katter. Därtill kommer ett okänt antal fåglar, marsvin och kräldjur. Dokumentären Hundkyrkogården berättar både om djuren och människorna som sörjer dem. I vissa fall är saknaden större än efter en närstående familjemedlem. På begravningsplatsen träffar vi många livsöden: Janelie som har en stark tro, Errol som mist både fru och styvdotter, Malene som tvingades sluta jobba som djurskötare på grund av allergi, Jette som gavs bort bara tio dagar gammal och Robert som är förtidspensionär. För alla har husdjuren kommit att bli ett viktigt stöd och saknaden är stor.

Genom relationerna till djuren väcks också många frågor om oss som medmänniskor. Känner vi varandra tillräckligt bra, bryr vi oss, och kan vi lita på varandra?

Dok: Hundkyrkogården (Hundekirkegården, Danmark, 2012)
Yle Fem tisdag 4.6.2013 kl. 20.00
Programmet saknar Arena-rättigheter

Regi: Per Wennick
Produktion: DR / Nordvision