Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Drömmen om Biodalen förblev en dröm

Från 2013
Uppdaterad 19.01.2017 12:25.
Biodalen i juni 2013.
Bildtext Biodalen i juni 2013. Vägen kantas inte av bioteknikföretag, men området fylls långsamt av andra industrifastigheter.

På 90-talet fanns det stora planer i Åbo på att bygga en stor företagspark inom bioteknologi i Kuppisområdet. Nu med facit på hand kan man konstatera att satsningen slutade mer eller mindre som ett misslyckande.

Tanken var att motorvägen skulle kantas av läkemedelsföretag från Kuppis station ända till Skansen. Riktigt så blev det inte. Endast två dyra specialanpassade fastigheter färdigställdes och det är bara ett par bioteknologiföretag som är verksamma i området. Ett av dem är Bonalive som tillverkar bioaktivt glas. Företagets produkter används för att fylla benkaviteter efter operationer. På en patient som till exempel fått en tumör avlägsnad får ett hål i benvävnaden och det kan man fylla med materialet som består av ett bioaktivt glas. Biomaterialet smälter i kroppen och bildar nytt benmaterial. Produkten finns i granulatform och inom några veckor lanserar en injicerbar pasta. Produkten tog fem år att utveckla och hela det arbetet gjordes i Åbo.

Verkställande direktören Fredrik Ollila har en klar uppfattning om varför det blev som det blev med Biodalenprojektet. Han säger att det fanns en felbedömning om hur snabbt branschen växer.

-Man hade förutspått att det kommer hundratals miljoner inom fem år, men det tar betydligt längre än så.

Beslutsfattarna i Åbo ansåg i tiderna att det finns så pass mycket kunnande inom bioteknikbranschen i Åbo att det är värt att hjälpa företagen på traven. Flera läkemedelsföretag, bland dem Bayer och Biotie hade planer på verksamhet i Biodalen.

Staden lät bygga två dyra industrifastigheter. Byggnaden på Biolinjen 12 byggdes för Focus Inhalation, men efter endast två veckor i huset gick bolaget i konkurs. Staden sålde fastigheten och bokförde ett minus på kring tio miljoner euro. Den andra fastigheten byggdes för Novatreat som också gick i konkurs, men den gången lyckades staden få ett litet plustecken då huset såldes.

Dessutom fanns det flera stora fabriksbyggnader inritade och staden hade storstilade planer på en sexton våningar hög skrapa som aldrig byggdes. Trots att planerna gick om intet vägrade Åbo stad länge att sälja tomterna på området för annan verksamhet. Till slut gav man ändå upp och nu finns det både järnaffärer och elektronikvaruhus i Biodalen. Några solblekta konstverk av Jan-Erik Andersson och gatunamnet Biolinjen vittnar fortfarande om de stora planerna.

Juhani Leppä var i tiderna vd för Biodalenbolaget som ansvarade för utvecklandet av området. Leppä säger att det är fel att fastna för förlusterna eftersom fastigheterna nu är fulla av företag företag inom bioteknik och diagnostik står för minst en tredjedel av samfundsskatterna i Åbo. Han anser ändå att staden inte var tillräckligt långsiktig och att det i bästa fall nu kunde finnas 4-6 läkemedelsfabriker i området.

Leppä berättar att han råkade vara med då stadsstyrelsen fattade beslut om att K-rauta ska få bygga en järnhandel i Biodalen. Han ville inte lämna en avvikande åsikt om bygglovet, men säger att han önskade få fälla några tårar i protokollet.