Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Biografi över Anna Bondestam

Från 2013
Uppdaterad 05.06.2013 11:51.
Pia Heikkilä, Anna Bondestam
Bild: YLE/Marit Lindqvist

Som finlandssvensk författare i mitten av 1900-talet sticker Anna Bondestam (1907-1995) ut. Hon kommer från arbetarklassen, är österbottning, aktiv socialdemokrat och kvinna – i en tid då de flesta finlandssvenska författare har en helt annan social bakgrund. Pia Heikkilä har skrivit en biografi över "det röda svenskfinlands röst".

Bondestam skriver epik och skildrar bygdernas människor under en period då modernism och självspegling var i ropet.

Utåt sett går det bra för Anna Bondestam; hennes böcker trycks i stora upplagor, recensenterna är förtjusta och hon prisbelönas. Ändå känner hon sig som en outsider. Hon upplever att hon inte passar in, att hon inte hittar en roll som överensstämmer med hennes ambitioner och mål. Inom den finlandssvenska arbetarrörelsen hyllas hon för sin insats som dess historietecknare – men i salongerna upplever hon sin politiska hemvist som en belastning.

Fem bitar bildar stommen för bilden som Pia Heikkilä tecknar av Anna Bondestam i den nyutkomna biografin Anna Bondestam - det röda svenskfinlands röst - hennes lyskraftiga föräldrar, banden till Jakobstad, uppväxten inom socialdemokratin, den intellektuella läggningen och klassresan.

Kulturtimmen: Inslag: 05.06.2013 Pia Heikkilä om Anna Bondestam red. Marit Lindqvist

Programmet är inte längre tillgängligt

Till vardags är Pia Heikkilä nyhetschef på Åbo Underrättelser, och det var också via jobbet som hennes intresse för Anna Bondestam väcktes, berättar hon när Kulturtimmens Marit Lindqvist besökte henne på redaktionen i Åbo:

Sist i inslaget hör vi den stora trädgårdsentusiasten Anna Bondestam berätta om den nyttoträdgård som hon odlade tillsammans med maken Henning ute i Sockenbacka i Helsingfors.

Klippet var saxat ur programmet ”Sommarbesök hos Anna Bondestam” från sommaren 1960 och nämnas kan att det programmet sänds i sin helhet här i Radio Vega den 17 juni i serien "Människor och minnen".

I Yles levande arkiv kan man ta del av en tv-dramatisering av Anna Bondestams roman Klyftan som beskriver händelserna 1918 ur ett barns perspektiv.