Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Oväder kan bli värre i Finland

Från 2013
Uppdaterad 04.06.2013 21:27.
Blixt
Bildtext Arkivbild
Bild: YLE Bildtjänst Markus Salakari.

I framtiden kan Finland att drabbas av allt kraftigare åskväder. Det visar klimatmodeller och forskning som gjorts inom området.

Det är klimatuppvärmningen som orsakar förändringar i förekomsten av oväder. Ett varmare klimat leder till att de bildas lämpliga omständigheter för bland annat åskväder.

- Det här är en förändring som sker gradvis. Vi kanske märker av en skillnad om ett årtionde, säger meteorologen Jari Tuovinen från Meteorologiska institutet.

Mer åskväder kommer främst att orsaka materiella skador på till exempel skog och annan egendom. I Finland dör det i medeltal en person vartannat år på grund av blixtnedslag.

I Europa har det forskats relativt lite i hur klimatförändringen påverkar oväder. Det är ännu för tidigt att säga om andra former av oväder, som till exempel hagelskurar och tornador, blir vanligare i Finland i och med att klimatet blir varmare.

Olika i Europa

På grund av knapp information om ämnet är det oklart hur klimatförändringen påverkar oväder i Europa. Olika delar kommer troligtvis att påverkas på olika sätt. De länder som kan drabbas mer av kraftigare oväder är de som har färre väderradar som kan upptäcka stormar och oväder.

- I Finland har vi det bra ställt med väderradar, men rör man sig till exempel i Baltikum är läget inte lika bra, säger Tuovinen.

Just nu forskas det i hur det ska gå bättre att både förutse och varna om oväder. Vid Meteorologiska institutet säger man att det här i framtiden kommer att gå allt snabbare.

Programmet är inte längre tillgängligt
Nyhetsinslag: Oklart om det ovanliga vädret beror på klimatförändringen - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)
Programmet är inte längre tillgängligt
Nyhetsinslag: Klimatkarta visar hur klimatförändringen har påverkat jordklotet - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Diskussion om artikeln