Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Konsten är en mänsklig rättighet"

Från 2013
Gatukonst
Bild: Yle/Susanna Sjöstedt

Gågatan i Åbo vimlade idag, tisdag, av gatukonstnärer - det var musiker, dansare, konstnärer och konsthantverkare, vars gemensamma nämnare är någon form av utvecklingsstörning.
- Och det är just de utvecklingsstörda vi behöver, menar konstnären Eija Ruoho från Into ry, en av eldsjälarna bakom evenemanget.

- De utvecklingsstörda har en helt egen livsfilosofi, de är raka, säger Ruoho.

- Utvecklingsstörda konstnärer kan också uttrycka sig mer direkt - eftersom de inte känner till hela långa konsthistorien blir den heller varken en börda eller en belastning. Skapandet blir direktare och friare, rösten är garanterat egen.

"Åbo behöver ett tvåspråkigt konstcenter"

Ruoho och hennes gelikar vill skapa ett tvåspråkigt konstcenter för utvecklingsstörda i Åbo. Det vore landets första tvåspråkiga konstcenter i sitt slag, och skulle sitta fint i det tvåspråkiga Åbo. Också de nära kulturella kontakterna till Sverige kunde utnyttjas.

Att finska Työväenopisto nu tvärtom planerar att skära ner på sitt kursutbud är trist, tycker också Sabina Heiskanen, handledare på konsthantverkscentret Flätan i Åbo, som fungerar i anslutning till Kårkulla. Det är mycket viktigt att få göra något praktiskt, som stöder det estetiska ögat, menar Heiskanen.

Ann-Christine Ullner, som syr dynor enligt mönster som hon skickligt ritar upp med fri hand, håller med. Ann-Christine tycker att verksamheten vid Flätan är "Toppen", hon älskar det eftersom det är så roligt. För utvecklingsstörda är det väldigt viktigt med konst, alla borde få utöva det på samma villkor, med samma rättigheter. Konsten är en mänsklig rättighet, poängterar Ann-Christine Ullner.