Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

"Finland ska hålla fast vid säkerheterna"

Från 2013
Uppdaterad 04.05.2016 13:49.
Programmet är inte längre tillgängligt
Nyhetsinslag: Hetemäki besökte ekonomiutskottet i riksdagen - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Finansministeriets statssekreterare Martti Hetemäki anser det självklart att Finland kan motsätta sig en grekisk skuldsanering. Beslutet om en skuldsanering kräver enhällighet mellan euroländerna.

Och, hypotetiskt, säger han, om vi godkänner en skuldsanering faller också säkerheterna.

- Så varför skulle vi godkänna en skuldsanering, då vi har säkerheter, säger han.

Hetemäki säger att beslutet att hålla fast vid säkerheterna i sista hand avgörs av regering och riksdag, men i Finlands intresse är det att hålla fast vid sina rättigheter.

- De övriga euroländerna har enhälligt godkänt arrangemanget, och jag antar att de alla godkänner att Finland håller fast vid sina rättigheter, säger Hetemäki.

Kompensationer till Finland villkor för skuldsanering

Men han nämner också som alternativ att de överiga euroländerna ersätter Finland för förlusten, om Finland går med på en skuldsanering.

- Om nån föreslår att Finland får ersättningar för att vi avstår från rättigheter eller avtal, så fattar vi beslut om saken kommer upp, säger han.

Säkerhetsarrangemanget är ett derivatavtal, på engelska total return swap. Summan 925 miljoner euro har inbetalats på ett bankkonto.

Också finansminister Jutta Urpilainen (SDP) har tidigare sagt att Finland under alla omständigheter håller fast vid säkerheterna. Martti Hetemäki, liksom Jutta Urpilainen, försäkrade i dag att finansministeriets beredning av avtalet om säkerheterna eller dess offentlighetsgrad inte har överlåtits till en privat juristbyrå.

Byrån konsulterades, och fick komma med kommentarer. Men i sista hand fattades avgöranden i justitie- och finansministeriet. Också tidigare har finansministeriet konsulterat advokatbyråer, till exempel då avtal har rört företag som underlyder ministeriet.