Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Religiöst hat och hot mot biskop

Från 2013
Uppdaterad 05.06.2013 10:17.
Irja Askola

Helsingforsbiskopen Irja Askola har fått ta emot hundratals hatmeddelanden efter att det klarnade att hon kommer att välsigna det missionsarbete som ett homosexuellt par ska utföra. Det rapporterar tidningen Ilta-Sanomat.

Det är första gången som Finska missionssällskapet har valt ett samkönat par till missionärer. Biskop Askola började få hatbrev och hotelser när det klarnade att det är två män som ska göra missionsarbetet i Mekong-området i Asien.

Askola har blivit mål för hatet eftersom det är hon som välsignar paret till missionsarbete under den nationella missionsfesten som hålls i Helsingfors på söndag.

Många av hoten har religiösa inslag. Flera av hat- och hotbreven har kommit från kristna som tolkar homosexualitet som synd och Askola har bland annat beskyllts för att splittra den evangelisk-lutherska kyrkan.

Askola påpekar att hatprat inte hör hemma i ett kristet beteende. Hon säger ändå till Ilta-Sanomat att hon även fått positiv respons. Också Finska missionssällskapet har fått ta emot hotelser på grund av det nya missionärsparet.

Enligt Finska missionssällskapet var det männens kompetens som gjorde att de valdes till uppgiften. Missionssällskapet säger till Ilta-Sanomat att det inte handlar om ett ställningstagande till äktenskapslagen.