Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Arhinmäki vill inte se terminsavgifter

Från 2013
Uppdaterad 14.06.2013 18:13.
Bild: www.paavoarhinmaki.fi

Studiestödsminister Paavo Arhinmäki ger inte mycket för finansministeriets förslag om terminsavgifter för långsamma studerande. Det ska gå att studera gratis, säger han.

Det är finansministeriet som i en rapport föreslår att studerande som överskrider den utsatta studietiden ska betala terminsavgifter. Rapporten vill också öka studielånets betydelse och minska studiestödet. Allt för att snabbare få ut studenterna i arbetslivet, och bort från skolbänken, där de blir dyra för samhället. Alla studiestöd som inte betalas ut är sparade pengar för staten, påpekar ministeriet.

Men Paavo Arhinmäki, som är den minister som ansvarar för studiestöden, plattar till finansministeriets rapport. Han anser att det också i fortsättningen ska gå att studera gratis.

- Det går att göra alla möjliga rapporter, men de politiska beslutsfattarna tar besluten.

Enligt Arhinmäki håller regeringen fast vid ett studiesystem baserat på studiestödet, och gratis studier finns också inskrivna i regeringsprogrammet.

Arhinmäki säger att finansministeriets förslag snarast skull förlänga studietiderna. Majoriteten av studerandena redan nu är tvungna att jobba vid sidan av studierna, påpekar han.

Terminsavgifter liknar han vid att ge lillfingret åt djävulen. Det kan snabbt gå som i Storbritannien.

- Där är avgifterna uppe i 9 000 pund, alltså över 10 000 euro, per läsår. Det här hindrar redan tydligt många från att studera.

Enligt Arhinmäki kunde man försnabba studierna genom att erbjuda undervisning vid högskolorna senare om vårarna och tidigare om höstarna.

Diskussion om artikeln