Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Skådespelar- och psykologiutbildningen svårast att komma in på

Från 2013
Uppdaterad 05.09.2013 12:28.
Barnträdgårdslärarstuderande
Bildtext Barnträdsgårdslärarutbildningen i Helsingfors hör också till linjerna där tävlan är hård.
Bild: YLE/Christoffer Gröhn

Bland de finlandssvenska högskoleutbildningarna är det överlägset svårast att komma in på skådespelarkonst vid Teaterhögskolan och psykologi vid Åbo Akademi. Konkurrensen är också hård vid flera utbildningar vid Helsingfors universitet.

Att komma in till utbildningen i skådespelarkonst är allt annat än enkelt. Proven sker i flera steg och man kan falla bort under vägen. Totalt är det 185 personer som tävlar om 10 platser.

Också vid psykologiutbildningen vid Åbo Akademi är vägen lång. Det handlar om att göra bra i från sig i ett urvalsprov, ett ämnesprov och en lämplighetsbedömning. I år antas 16 personer och för de platserna tävlar 238 förstahandssökande.

Situationen är liknande i Helsingfors. Hårdast är konkurrensen till socialpsykologi vid Svenska social- och kommunalhögskolan. 164 personer tävlar där om 16-18 platser på utbildningen. Kampen är också hård för dem som vill studera journalistik, juridik, medicin, filosofi eller kulturproducentskap.

I den andra ändan finns bland annat utbildningsprogram som medborgaraktivitet och ungdomsarbete (Novia), naturbruk och miljö (Novia) samt plastteknik (Arcada). De tre linjerna har alla färre förstahandssökande än startplatser. En sådan situation behöver ändå inte betyda slutet för studielinjen. Till Arcadas utbildning i plastteknik (15 studieplatser) finns det exempel 11 förstahandssökande, men 61 sökande totalt.

Förstahandssökande till de svenskspråkiga studieprogrammen

Den interaktiva tabellen finns inte längre tillgänglig och har därför tagits bort från artikeln 15.12.2020.

Vid Helsingfors Universitet existerar inte ett system med förstahandssökande och i tabellen finns därför det totala antalet sökande per utbildningsprogram. Det här innebär att siffrorna inte är 100 procent jämförbara. För Åbo Akademis del finns det än så länge inte exakta siffror på antalet startplatser för alla undervisningsprogram. I de fallen har siffrorna räknats ihop för olika helheter så som humaniora eller naturvetenskaper. Antalet startplatser är minimimängderna.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln fanns inte Teaterhögskolans utbildning i skådespelarkonst med.

Läs också:
"Populäriteten ökar kraven för utbildningen"
Natur och miljö vid Novia lockar inte

Diskussion om artikeln