"Populariteten ökar kraven för utbildningen"
Många högskolor ordnar inträdesprov i början av juni. Psykologi, journalistik, socialpsykologi och medicin är fortfarande populära ämnen.
Ett ämne som visade sig vara mycket populärt i år var kulturproducentskap vid yrkeshögskolan Arcada.
− Det har skett en attitydförändring, säger Ville Seppälä som studerar ämnet. Speciellt den äldre generationen tror att det inte finns jobb inom kulturbranschen. Men det har gått framåt i många andra länder såsom Sverige och Stor-Britannien och därför vågar unga satsa på det här. Jag har inte ångrat att jag sökte in, säger Seppälä.
− Den ökande populariteten betyder också att kraven för utbildningen höjs, säger Tomas Träskman, programledare för utbildningen. Det innebär ett visst ansvar. Vi får bättre studenter och då måste vi utveckla utbildningen, fortsätter Träskman.
"Intresset för att förstå saker har ökat"
Ett annat ämne vars popularitet ökade markant jämfört med i fjol är filosofi. Antalet ansökningar ökade både vid Helsingfors universitet och vid Åbo Akademi.
− Det är svårt att säga vad det beror på, men det finns ett intresse för att förstå saker. Då är ju filosofin ett ämne som ger möjligheter för att förstå vad som händer. Det är säkert den övergripande orsaken, säger Jan-Ivar Lindén, docent och universitetslektor inom filosofi vid Helsingfors universitet. Vi har också en filosofisk förening som besöker skolor och det kan också vara en bidragande orsak, fortsätter Lindén.
− Intresset för andra klassiska humanistiska ämnen, såsom latin och grekisk litteratur, har också ökat. Det är en glädjande utveckling och också förståeligt med tanke på den tid vi lever i, säger Lindén.